De Correspondent: ‘Shell is begonnen zichzelf op te heffen’

De Correspondent: ‘Shell is begonnen zichzelf op te heffen’

10 juni 2016In de serie artikelen over Shell heeft De Correspondent nu een nogal somber verhaal. ‘Met de dinsdag aangekondigde nieuwe strategie is Shell feitelijk begonnen zichzelf op te heffen. Shell heeft nu bijna alle eigenschappen van een fossiel.’

Uit het artikel van De Correspondent (auteur Jelmer Mommers)
‘(…) Het risico dat olie- en gasinvesteringen waardeloos worden staat op de kaart bij (centrale) banken, investeerders en pensioenfondsen, maar oliebedrijven doen alsof hun neus bloedt.

Business as usual-blik

‘Er is geen echte erkenning dat een hoop olie en gas in de grond zal moeten blijven zitten,’ zegt Mark Campanale [, medeoprichter van Carbon Tracker]. Dat betekent ook dat een deel van de voorgenomen projecten van oliebedrijven niet door kunnen gaan. ‘Ze willen het daar niet eens over hebben. Hoe kun je praten over een tweegradenscenario zonder de fundamentele vraag te beantwoorden wat het voor jou als bedrijf betekent als olie en gas in de grond moeten blijven? Als je die vraag negeert, lijkt het alsof je denkt dat het niet gaat gebeuren.’ (…)
Campanale wijst op Total, het Franse oliebedrijf dat al een paar miljard heeft gestoken in zonne-energie en in een batterijenfabriek. Shell daarentegen graaft zich dieper in de olie en gas, zegt Campanale, het vertrouwt op waarheden en aannames uit een ander tijdperk. ‘Ze denken dat het allemaal langzaam zal gaan, en dat is kenmerkend voor de business as usual-blik op de wereld. Het heeft iets neerbuigends: wij gaan gewoon door waar we mee bezig zijn, Parijs wordt toch niet geïmplementeerd.’ (…)

Overschakelen of failliet gaan
Oliebedrijven kunnen na Parijs drie dingen doen, schreef de Financial Times in een commentaar: ze kunnen de CO2-uitstoot van hun producten proberen weg te nemen, overschakelen naar duurzame energie, of failliet gaan. Het eerste lukt Shell vooralsnog niet: CCS, de techniek om kooldioxide uit centrales en fabrieken af te vangen en ondergronds op te slaan, wordt nog niet op grote schaal toegepast. Overschakelen naar duurzame energie doet Shell nauwelijks. Dat kan nog veranderen, en CCS kan ineens een daverend succes worden. Gebeurt dat niet, dan kiest het bedrijf de facto voor de derde optie: faillissement. (…)
Shell neemt met de nieuwe strategie dus een enorm risico en dat kan verkeerd aflopen – al hoeft dat niet. Het belang strekt ver: het gedrag van bedrijven als Shell heeft invloed op de wereldwijde energietransitie, het klimaat en de maatschappij – en op de mensen die bij Shell werken. (…) Het is jammer dat het bedrijf zo is versmolten met de huidige fossiele economie dat het feitelijk geen kant op kan. Want dat is nog een andere verklaring voor het feit dat Shell blijft investeren in hoogtechnologische, grootschalige winning van olie en gas: het kan niet anders. (…)

Een toekomst van langdurige achteruitgang
Misschien is het beter als de grote oliebedrijven langzaam naar de uitgang manoeuvreren, schreef de Financial Times eind mei in het eerder genoemde commentaar. ‘De oliebedrijven dienen hun investeerders en de maatschappij het beste als ze de grenzen accepteren waarmee ze nu worden geconfronteerd en als ze een toekomst van langdurige achteruitgang omarmen.’
In feite is Shell daar al mee begonnen. (…)’

 

Bronnen
De Correspondent, 9 juni 2016: Shell heeft nu bijna alle eigenschappen van een fossiel (lidmaatschap € 6 p.mnd.)
Foto Shell. Overview site North (Cologne-Godorf of Rheinland Refinery with the two Cooling towers of the poer plant – Site North of Rheinland Refinery in the south of Cologne is located close to the river Rhein. Every year round about 10 mio tons of crude oil are handled in site North of Rheinland Refinery.)

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.