Shell krijgt definitief toestemming voor boring poolgebied

150818 Shell Discoverer18 augustus 2015 – Het US Bureau of Safety and Environmental Enforcement gaf Shell maandag definitief toestemming te boren in de Tsjoektsjenzee bij Alaska. Shell heeft nu tot eind september om te boren.

Shell begon op 30 juli al met boren, laat de Financial Times weten, maar mocht nog niet diep genoeg boren om de oliehoudende laag te bereiken. Nu kan het bedrijf daar wel aan beginnen.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Shell had eerder al toestemming gekregen, op voorwaarde dat er een nooduitrusting meegaat waarmee een olielek gedicht kan worden. Die uitrusting zat op een ijsbreker die beschadigd was. Dat schip, de Fennica, is de afgelopen tijd gerepareerd en daarmee is de weg vrij voor Shell om te gaan boren. (…)’

Shell heeft nog tot eind september om te boren. Daarna heeft het bedrijf, voor de zee dichtvriest, nog een maand om een ‘relief well’ te plaatsen om eventuele lekken te blokkeren.

Meevaller voor Shell
Uit een bericht van de Financial Times
‘(…) Being able to drill down to its target depth of about 8,000ft below the seabed would be a significant step forward for Shell, which has taken 10 years and spent $7bn on its plans to explore the Arctic, without yet being able to complete a single well. (…)’

De VS verwachten dat er 4,3 miljard vaten winbare olie in het gebied rond de put zit. In heel Alaska verwacht het land uiteindelijk 1 miljoen vaten olie per dag te kunnen winnen, een hoeveelheid die de regio vergelijkbaar maakt met de golf van Mexico, zo schrijft de Financial Times. Op termijn, want als Shell nu olie vindt, zal het nog tot 2023 duren voor het echt gewonnen kan worden.

Bronnen
Financial Times, 17 augustus 2015: Shell wins go-ahead for Arctic drilling
NOS, 17 augustus 2015: Shell krijgt definitief toestemming om in poolgebied te boren
Nu.nl, 17 augustus 2015: Shell krijgt definitief toestemming om te boren bij Alaska

Lees ook
FluxEnergie, 18 augustus 2015: Reacties op start boringen Shell in poolgebied

Foto: Shell (Noble Discoverer)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.