Shell opent eerste Europese LNG-tankstation

150318-ShellLNGstationRotterdamWaalhaven18 maart 2015 – Shell opent in Rotterdam Waalhaven het eerste LNG-tankstation (Liquefied Natural Gas) voor vrachtwagens in Europa.

Uit het persbericht van Shell:
‘Het station ligt nabij de A15, die een belangrijke route vormt voor vrachtwagens richting België, Frankrijk en het Duitse Ruhrgebied. Wegtransportbedrijven maken in toenemende mate de keuze voor LNG brandstof in plaats van de gebruikelijke diesel, omdat het concurrerend kan zijn voor vrachtwagens. De brandstof is schoner dan diesel ten aanzien van de uitstoot van fijnstof, zwavel- en stikstofoxides, en het kan een reductie opleveren van broeikasgasemissies.
Het nieuwe station heeft een capaciteit van 70.000 liter LNG, en kan op dagbasis zo’n 170 vrachtwagens van vloeibaar aardgas voorzien. De transportbedrijven SUEZ environnement NL (voorheen SITA NL), Vos Logistics en ABS Trucking behoren tot de eerste klanten van het station.
“Het is fantastisch om klanten nu hun vrachtwagens te zien vullen met LNG bij dit Shell-tankstation, waar klanten voorheen al FuelSave Diesel en GTL Fuel konden tanken”, zegt Giorgio Delpiano, General Manager Commercial Fleet. “We zijn er trots op het voortouw te nemen in de ontwikkeling van veilige en kostenefficiënte LNG-brandstoftechnologie.”
Shell heeft het voornemen om meer LNG-tankstations in Nederland te openen wanneer de vraag toeneemt. De LNG voor het tankstation wordt geleverd via een speciale laadfaciliteit voor tankwagens, dat onderdeel is van de break bulk terminal bij GATE (Gas Access To Europe) op de Maasvlakte.
“LNG brandstof kan een interessante optie voor transportbedrijven zijn”, zegt Lauran Wetemans, General Manager Downstream LNG. ‘We verwachten dat LNG een groter aandeel gaat krijgen in de toekomstige brandstoffenmix, en we blijven samenwerken met motorfabrikanten, klanten en beleidsmakers om het gebruik van LNG als transportbrandstof te bevorderen.”

Extra informatie:

  • Liquefied Natural Gas (LNG) is aardgas dat door afkoeling tot -162 °C vloeibaar is gemaakt. In vloeibare fase is het volume een factor 600 kleiner, zodat er meer in een tank past.
  • Shell verwacht dat LNG een grotere rol gaat spelen in de toekomstige mix aan transportbrandstoffen, zoals dat ook tot uitdrukking komt in de Brandstofvisie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de EU Clean Power for Transport Directive.
  • Vloeibaar aardgas is onder meer bruikbaar als schone brandstof voor zwaar wegtransport, de scheepvaartsector en goederentransport over het spoor.
  • Shell zal als launching customer de eerste gebruiker zijn van de nieuw te bouwen break bulk-installatie van de Gate terminal (Gas Access to Europe, het samenwerkingsverband van Gasunie, Vopak en OMV) op de Maasvlakte.
  • De installatie, die naar verwachting in 2016 operationeel zal zijn, maakt het mogelijk om kleinere volumes LNG aan boord van onder meer bunkerschepen te laden voor gebruik als transportbrandstof in de scheepvaartsector.
  • Shell opende zijn eerste LNG tankstation in Calgary, Canada in 2013, gevolgd door een tweede station in het Canadese Edmonton.
  • Shell heeft een overeenkomst met TravelCenters of America LLC (TA) voor de ontwikkeling van een netwerk van LNG tankstations voor zwaar wegtransport langs het snelwegnet in de Verenigde Staten. Het eerste van deze LNG tankstations in Ontario, California is sinds mei 2014 open.
  • In 2013 heeft Shell twee binnenvaartschepen, de Greenstream en de Green Rhine, in gebruik genomen, die volledig varen op LNG.
  • Shell laat een speciaal LNG bunkerschip bouwen, waarmee het zeegaande schepen van LNG brandstof kan voorzien.’

Bronnen
Persbericht Shell, 18 maart 2015: Shell opent eerste Europese LNG-tankstation

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.