Shell LNG, Herstal, tankstation

Shell opent haar eerste Belgische LNG-tankstation

Shell heeft haar eerste Belgische LNG (Liquefied Natural Gas)-station in België geopend. Het station staat in Herstal, Luik en is gericht op vrachtwagens.

Shell heeft al zeven LNG-stations in Nederland (Rotterdam, Waalwijk, Amsterdam, Pijnacker, Waddinxveen, Eindhoven en Heerenveen) en is van plan de komende twaalf maanden nog meer LNG-stations te openen in Europa.

Internationaal wegtransport

Het nieuwe station bevindt zich nabij het drielandenpunt bij de E313, een belangrijke route voor internationaal wegtransport. Het heeft een capaciteit van 3,5 kt LNG en kan dagelijks 150 vrachtwagens van LNG voorzien.

LNG zal een steeds belangrijkere rol spelen in de energiemix, verwacht Shell. De oliemaatschappij denkt dat er zich een mozaïek van brandstoffen en motoren zal ontwikkelen voor het wegtransport en gelooft dat LNG een belangrijke rol zal spelen voor zwaar wegtransport.

Vergelijking met diesel

LNG heeft een aantal voordelen vergeleken met conventionele diesel. LNG heeft een schonere verbranding dan diesel en produceert minder zwavel, roetdeeltjes en stikstofoxide. Bovendien draagt het ook bij tot een verminderde geluidsvervuiling en kan het CO2-emissies helpen verlagen.

Liquefied Natural Gas (LNG) is een kleurloze en niet-giftige vloeistof die ontstaat wanneer aardgas gekoeld wordt tot -162ºC. Het koelproces verkleint het volume van het gas 600 keer, waardoor het gemakkelijker en veiliger kan worden opgeslagen en vervoerd. In China rijden ruim 200.000 zware vrachtwagens en bussen op LNG, daarmee is het land de grootste markt ter wereld voor LNG voor wegvervoer.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.