foto: Shell

Shell-raffinaderij Pernis gaat tienduizenden Rotterdammers verwarmen

Warmtenet Rotterdam met restwarmte van Shell Pernis.

In de Rotterdamse wijk Katendrecht hebben het Havenbedrijf Rotterdam, Warmtebedrijf Rotterdam en Shell het officiële startschot gegeven voor het Pernis Restwarmte Initiatief. Dit moet leiden tot de verwarming van 16.000 Rotterdamse huishoudens met restwarmte afkomstig van de raffinaderij van Shell in Pernis, in het Rotterdamse havengebied. Katendrecht maakt vandaag nog vooral gebruik van aardgas voor woningverwarming. De omschakeling zorgt voor een forse verbetering van het CO2-profiel.

Wethouder (Vl.: schepen) bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving Bas Kurvers (VVD) licht toe: “De komende vier jaar gaan we flink wat huizen in de stad verduurzamen. We helpen zo veel mogelijk huishoudens van het gas af, of bereiden ze daarop voor. Door het warmtenet te blijven uitbreiden zoals we vandaag doen, kunnen we op buurt- of wijkniveau verwarming op gas vervangen. Door die grootschalige aanpak, wordt de energietransitie voor Rotterdammers flink goedkoper.”

Pionier

Shell Pernis is na AVR de tweede leverancier én de eerste raffinaderij in de Rotterdamse haven die het lokale warmtenet restwarmte gaat leveren. De infrastructuur om warmte te kunnen leveren is gereed. Shell heeft installaties gebouwd die het mogelijk maken om de restwarmte uit de raffinaderij af te voeren. Havenbedrijf Rotterdam draagt zorg voor het transport ervan naar het bestaande warmtenet. Warmtebedrijf Rotterdam verzorgt de aansluiting op het bestaande warmtenet, het beheer, operatie en onderhoud ervan en verzorgt de levering aan de lokale warmtedistributeurs.

“Continue verbetering van de energie-efficiëntie is belangrijk voor onze raffinaderij in Pernis en Shell in Nederland. Door restwarmte te leveren aan huishoudens in de regio zetten we een volgende stap in het reduceren van CO2-emissies. Dit doen we niet alleen. Bij dit soort ontwikkelingen is samenwerking tussen het bedrijfsleven en de overheid de sleutel tot succes,” zegt Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland.

Ruim aanbod

Allard Castelein, president-directeur van Havenbedrijf Rotterdam, vervolgt: “De petrochemische industrie maakt brandstoffen voor onze auto’s en grondstoffen voor allerlei producten die we elke dag gebruiken, van verf tot koelkasten en kleding. Daarbij komt veel warmte vrij die prima gebruikt kan worden. Shell Pernis levert nu warmte voor 16.000 huishoudens, maar de Rotterdamse haven biedt genoeg restwarmte aan voor 500.000 huishoudens en een deel van het kassengebied.”

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Shell-raffinaderij Pernis gaat tienduizenden Rotterdammers verwarmen”

Pat Rick|26.09.18|13:43

De bevolkingsdichtheid van Rotterdam leent zich uitermate goed om het warmtenet uit te bouwen tot een dekking van boven de 80%.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.