Shell schrapt 6.500 banen

150730-Shell

30 juli 2015 – Shell gaat dit jaar 6.500 banen schrappen (op een totaal van 94.000 banen) om daarmee de problemen door de lage olieprijzen op te vangen. Shell stoot ook bedrijfsactiviteiten af.

Shell-topman Ben van Beurden noemt de ingrepen ‘urgent’ en ze gebeuren daarom ‘met overtuiging’.  Shell houdt er namelijk rekening mee dat de lage olieprijzen nog lang zullen aanhouden. Sinds vorig jaar zijn ze gehalveerd. Op de middellange termijn verwacht Shell wel weer een verbetering, mogelijk naar zo’n $ 70 of meer per vat.
Shell maakt nog wel winst ($ 3,8 mrd over het tweede kwartaal) en zal ook nog gewoon dividend uitkeren ($ 1,88 per aandeel). Overigens zijn de resultaten van Shell beter dan de analisten verwachtten. Het aandeel stond vanmorgen dan ook 3% hoger.
De banen zullen vooral verdwijnen op locaties met hoge kosten. Of Nederland daar bin zit is nog niet duidelijk. Een aanzienlijk deel van de banen is overigens al geschrapt (in het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Nigeria).
De geplande overname van het Britse gasbedrijf BG Group gaat gewoon door en ligt op schema. Shell betaalt voor de BG Group € 64 mrd.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Door onder meer projecten en banen te schrappen wil Shell een simpeler en kostenefficiënter bedrijf worden en de winst op peil houden. De investeringen worden verder 20 procent teruggeschroefd. Shell wil dit jaar 30 miljard dollar investeren, 7 miljard dollar minder dan vorig jaar was aangekondigd. Bovendien gaat het bedrijf meer bedrijfsonderdelen afstoten. In de periode 2016-2018 zal voor 30 miljard dollar verkocht worden. Shell stootte vorig jaar en dit jaar voor 20 miljard dollar af. (…)’

Uit een bericht van Nu.nl
‘(…) Shell wist de verwachtingen in de markt te verslaan, constateren analisten van ING in een rapport. De winst kwam in het tweede kwartaal uit op 3,8 miljard dollar, kenners rekenden in doorsnee op 3,2 miljard dollar, zo merkt de bank op. Met het verlagen van de kapitaalinvesteringen probeert het concern het dividend intact te laten, aldus ING. ”Wij geloven dat Shell de juiste maatregelen neemt om de zwakke markt te weerstaan, terwijl de overname van BG een goede stap lijkt om het rendement te verhogen.” (…)’

Uit een bericht van De Telegraaf
‘(…) Beleggers reageerden verheugd dat het olie- en gasconcern vasthoudt aan het bestaande dividendbeleid ondanks de forse druk op de winst in het eerste helft van het jaar vanwege de aanhoudende lage olieprijs. Met de aangekondigde sanering van 6500 banen en het terugbrengen van de kapitaalinvesteringen speelt Shell volgens analisten ook goed in op de eigen verwachting dat de olieprijzen nog een langere tijd op het huidige lage niveau zullen blijven. (…)’

Bronnen
Shell, 30 juli 2015:  Second quarter results
Shell, 30 juli 2015: Interim dividen
NOS, 30 juli 2015:  Shell schrapt 6500 banen
Nu.nl, 30 juli 2015: Shell schrapt 6.500 banen om lage olieprijs
Telegraaf, 30 juli 2015: Shell-show laat AEX flink stralen
Foto: Shell

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.