Shell staakt Canadees teerzandolieproject

Shell staakt Canadees teerzandolieproject

30 oktober 2015Shell stopt met het Carmen Creekproject in Canada. De teerzandolie die daar gewonnen zou worden, zou door de lage olieprijs en het dure transport te weinig opbrengen. De strop is 2 miljard euro.

Het project werd in mei al opgeschort om te onderzoeken of er kosten bespaard konden worden. Deze week maakte Shell bekend te stoppen met het project dat vanaf 2019 80 duizend vaten olie per dag had moeten opleveren. Het bedrijf houdt wel de vergunningen en wat apparatuur in het gebied en blijft onderzoeken of er nog opties zijn in het gebied rond Alberta, aldus Shell in het persbericht.

Voor Shell betekent de stop een afschrijving van 2 miljard euro. Deze komt bovenop de eerdere strop voor het stoppen met de oliewinning bij Alaska: 3 miljard euro en nog eens 1,1 miljard voor contracten die al waren afgesloten. Samen met de aanhoudend lage olieprijs, zorgt dit voor verlies voor Shell. Uit de kwartaalcijfers die Shell donderdag bekend maakte, blijkt dat het bedrijf in het derde kwartaal 5,8 miljard euro in de min ging.

Shell moet 418 miljoen vaten olie van de reserves afboeken, ongeveer 3 procent van de wereldwijde reserves van de oliereus, aldus de Financial Times.

De kosten om teerzandolie te winnen zijn relatief hoog. In Canada komt daar een probleem bij: het transport. De capaciteit van de pijpleidingen is al bijna helemaal benut. En nieuwe leidingen worden maar niet aangelegd, vanwege felle protesten. De belangrijkste is de Keystone XL pijpleiding naar de Verenigde Staten.

Uit een bericht van de Financial Times
‘(…) President Barack Obama continues to stall on the proposed Keystone XL project to bring heavy oil from Canada into the US, and Hillary Clinton, the frontrunner to succeed him on the Democratic party side, has said she would block the plan. (…)’

Shell stopt overigens niet alle teerzandolieprojecten in Canada.

Uit een bericht van het Financieele Dagblad
‘(…) Shell is operator en meerderheidsaandeelhouder in de Athabasca olie teerzanden. In twee mijnen ligt de productiecapaciteit op ruim 250.000 vaten olie per dag. Shell opent er volgende week een grote fabriek waar de Co2 die vrijkomt bij de verwerking van de ruwe olie wordt opgevangen en onder de grond wordt opgeslagen. (…)’

Bronnen
Shell, 27 oktober 2015: Shell to halt Carmon Creek in situ project
Volkskrant, 29 oktober 2015: Shell bevriest Canadese plannen
Financial Times, 28 oktober 2015: Shell takes $2bn charge on Canada oil sands project (registratie)
Financieele Dagblad, 28 oktober 2015: Shell schrijft $2 mrd af na staken teerzandproject in Canada (registratie)

Zie ook
FluxEnergie, 30 oktober 2015: Shell in de rode cijfers

Foto: Milieudefensie

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.