Shell, Statoil en Total slaan CO2 op, ECN en Tata recyclen het

‘Opslag CO2 niet zonder risico’

Shell, Statoil en Total hebben een partnerschap gesloten om een CO2-opslagfaciliteit te bouwen op het Noors continentaal plat. Het project zal naar verwachting een capaciteit van 1.5 miljoen ton CO2 per jaar krijgen. Terwijl de oliereuzen geld in opslag van CO2 steken, gebruiken Tata en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) het broeikasgas voor de productie van waterstof. 

De CO2 moet straks per schip naar een terminal aan de Noorse westkust gebracht worden. Daarvandaan wordt het opgeslagen in tussentijdse opslagtanks, waarna het door een pijplijn door de zee geïnjecteerd wordt in bronnen ten oosten van het Troll gasveld, dat door Statoil gerund wordt. Volgens Statoil is het wereldwijd het eerste project dat industrieel CO2 aangeleverd zal krijgen uit verschillende landen.

Opslag versus hergebruik

Statoil gelooft dat de klimaatdoelstellingen van Parijs niet behaald kunnen worden zonder CO2 af te vangen en op te slaan (CCS), zegt Irene Rummelhoff, uitvoerend vice president New Energy Solutions bij Statoil, de initiatiefnemer van in het project. “Het aantal CCS-projecten moet massaal opgeschaald worden, en om die ontwikkeling te versnellen is het nodig samen te werken en kennis te bundelen.” De Noorse takken van Shell en Total zullen zowel personeel als geld in het project steken.

Ondertussen gaan Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en Tata Steel in buurland Zweden juist aan de slag met een pilot rond de ‘Sewgs’-technologie (Sorption Enhanced Water Gas Shift), waarbij het afvangen van CO2 gepaard gaat met de productie van waterstof. Dat levert de CO2-producent niet alleen een besparing op emissierechten op, maar ook een bron van energie: waterstof. In tegenstelling tot opvang alleen, dat bij het huidige prijsniveau van CO2-emissierechten vaak niet rendabel is, moet die combinatie de opvang van CO2 ook financieel aantrekkelijk maken.

Bronnen:

  • The Engineer Online, 3 oktober 2017, ‘European energy giants form carbon storage alliance’
  • Energeia, 3 oktober 2017, ‘ECN: Waterstofproductie kan CO2-afvangen betaalbaar maken’

Foto: Paul Tolenaar

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.