Shell-topman roept op tot realisme over energietransitie

160830 ONS2016 Van Beurden energietransitie

30 augustus 2016In deze eeuw zal fossiele energie nodig blijven naast hernieuwbare energie en zal de uitstoot van broeikasgassen niet teruggaan naar nul. Dat stelt Shell-topman Ben van Beurden. Hij pleit voor meer realisme over de energietransitie.

Van Beurden deed zijn uitspraken tijdens het olie- en gascongres ONS2016 in Stavanger, Noorwegen. Realisme is ‘absoluut cruciaal (…) om een effectieve en efficiënte energietransitie te krijgen’, aldus Van Beurden. Hij ziet voor de olie- en gassector een rol weggelegd om deze ’tegendraadse’ opvatting een plek te geven in het publieke debat.

Volgens Van Beurden is het niet realistisch om te denken dat wind en zon snel fossiele brandstof zullen vervangen in de energievoorziening.

Uit een bericht van De Tijd
‘(…) [Van Beurden] is erg sceptisch over claims dat de uitstoot van broeikassen snel naar nul kan. Van Beurden wijst er op dat de eerste generatie wind- en zonne-energie in de jaren zeventig en tachtig het laboratorium verliet. ‘Decennia later is hernieuwbare energie goed voor ongeveer 1 procent van de energiemix.’
Let wel: Shell ontkent niet dat hernieuwbare energie een belangrijke rol speelt bij de overgang naar duurzame energiebronnen. Maar even belangrijk is het om de beperkingen in te zien. Zon, wind en water produceren op dit ogenblik vooral elektriciteit. ‘Dat maakt slechts 18 procent uit van de totale energieconsumptie.’
Er zijn ook flink wat hinderpalen voor een verregaande elektrificatie van de wereld. De CEO wijst op het luchtverkeer op lange afstand, zwaar wegtransport en de productie van staal, ijzer en cement. (…)’

Uit een bericht van het FD
‘(…) De Shell-topman, die verwacht dat de vraag naar olie de komende jaren met 1 miljoen tot 1,5 miljoen vaten per dag zal toenemen, ergert zich ook aan het gebruik van het concept ‘stranded assets’. Dat zijn olie- en gasreserves in de boeken van bedrijven die door klimaatmaatregelen nooit meer zouden kunnen worden gebruikt en die olie- en gasbedrijven dus overwaardeert.
‘Dat is misleidend’, aldus Van Beurden. Door de relatief korte productietijd zullen alle reserves in de boeken van bedrijven wel moeten worden gebruikt om aan de groeiende vraag naar energie te kunnen voldoen. ‘Zelfs in een wereld waarin de temperatuur met maximaal 2 graden stijgt.’ (…)’

Van Beurden benadrukte nog eens dat Shell een grote rol ziet weggelegd voor gas en voor CO2-afvang en opslag (CCS) om de CO2-uitstoot te verminderen, aldus Royal Dutch Shell plc, een website dat de activiteiten van Shell verslaat.

Uit een bericht van Royal Dutch Shell plc
‘(…) “I believe it is part of our industry’s role to underline this undeniable truth. It is part of our role to be the contrarian in the room. Not because we like it, but because realism is absolutely crucial to achieving an effective and efficient energy transition.”
Building on this realism, we need to offer practical solutions that will help shape the energy transition. Carbon capture and storage is one of these solutions. CCS can capture CO2 from power plants and industrial sites and store it safely under the ground.”
Shell currently manages its Quest CCS project in Canada and has a test facility in Mongstad, Norway. (…)’

Bronnen
De Tijd, 30 augustus 2016: Shell sceptisch over hernieuwbare energie
FD, 30 augustus 2016: Shell hekelt gebrek aan realisme bij energietransitie (registratie)
FD, 30 augustus 2016: Liveblog | Olieconferentie ONS2016 in Stavanger (registratie)
Royal Dutch Shell plc, 29 augustus 2016: Shell’s Ben van Beurden calls on industry to be “contrarian in the room”

Foto: ONS2016. Inzet Ben van Beurden: Shell

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.