Shell-topman legt kritiek op overname BG naast zich neer

Shell houdt vast aan overname BG

16 januari 2016 – Shell-topman Ben van Beurden houdt vast aan het plan om British Gas over te nemen. Hij legt de kritiek op deze plannen naast zich neer, maar is ook niet van plan af te treden wanneer de aandeelhouders hem op 27 januari niet steunen. 

Prominent stond gisteravond op de voorpagina van NRC Handelsblad de mededeling dat Van Beurden, ook bij de huidige lage olieprijs, vasthoudt aan zijn overnameplannen. ‘Het hele bedrijf wordt financieel veerkrachtiger doordat ik BG aan Shell toevoeg.’ Hij benadrukt dat Shell zijn aandeel op de markt voor vloeibaar gas verbetert en dat Shell belangrijke posities verwerft in de olievelden voor Brazilië. Van Beurden is ervan overtuigd dat de olieprijs weer zal stijgen.
Uit het voorpaginaverhaal van de NRC
‘(…) De vooraanstaande columnist Nick Butler van de Financial Times riep Van Beurden onlangs op om van de overname af te zien. Ook sommige aandeelhouders hebben hun twijfels. Toch ziet het ernaar uit dat de deal de steun zal krijgen van een meerderheid van de aandeelhouders. Een aantal grote fondsen heeft zich al achter de overname geschaard.(…)’

Uit het interview van Renée Postma met Van Beurden
‘(…) „We kopen ook een stuk vloeibaar gas. Die markt is heel aantrekkelijk omdat hij zo hard groeit. De oliemarkt groeit met 1 à 1,5 procent per jaar, gas groeit twee keer zo hard, en LNG groeit weer twee keer sneller dan gas. In zo’n groeimarkt kun je het beste geld verdienen. We kopen met BG een sterke marktpositie die veel lijkt op wat wij zelf al hebben, we verdubbelen de kracht die we op dit gebied al hebben.” (…)
„Wij zijn ervan overtuigd dat de olieprijs weer zal stijgen. Op dit moment is er een fundamentele verschuiving gaande. De oliemarkt verschuift van een model dat voornamelijk in evenwicht wordt gehouden door de Opec, naar een model dat bepaald wordt door niet-Opec. Op de korte termijn zijn dat de frackers in de Verenigde Staten, op de langere termijn zijn dat investeerders zoals wij zelf. Dus we gaan van een relatief simpel model waarin een kartel de markt in evenwicht houdt naar een rommeliger model met alle daarbij behorende fluctuaties. Vraag en aanbod, en kosten, veranderen niet. Alleen de prijsdynamiek daaromheen.” (…)’

Bronnen
NRC (voorpagina), 15 januari 2016: Shell-topman: overname BG ook bij deze lage olieprijs (via Blendle)
NRC (interview), 15 januari 2016: ‘Wij zijn ervan overtuigd dat de olieprijs weer zal stijgen’ (via Blendle)
Foto: Shell

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.