Foto: Liander

Shell vergroent netverliezen Liander met GO uit Noordzee

De Nederlandse distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas Alliander heeft met energiebedrijf Shell een akkoord gesloten voor de vergroening van zijn netverliezen.

Zoals alle distributienetbeheerders voor elektriciteit heeft Liander af te rekenen met netverliezen. Die ontstaan bij het transport van energie. Liander verbruikt jaarlijks zo’n 1.600 gigawattuur aan elektrische energie om deze netverliezen te compenseren. Dit is vergelijkbaar met het energieverbruik van circa 355.000 gemiddelde Nederlandse huishoudens.

Vanuit maatschappelijk oogpunt heeft de netbeheerder ervoor gekozen om deze netverliezen op een duurzame manier te compenseren. Liander doet dit door de aankoop van zogenoemde Garanties van Oorsprong (GO). GO worden uitgereikt aan de producenten van groene stroom, als bewijs van het groene karakter van die stroom. Ze mogen die GO en de stroom wel afzonderlijk van elkaar verkopen. GO zijn in heel Europa geldig.

GO brengeen stabiliteit op de energiemarkt en gaan monopolievorming en excessieve prijzen tegen. Leveranciers van elektriciteit met een tekort aan eigen groene productie kunnen zo (om aan de groene eisen van hun klanten en overheid te voldoen) elektriciteit inkopen bij de goedkoopste aanbieder en een groen etiket bij een aanbieder die meer groene stroom heeft dan zijn eigen klanten dergelijke stroom vragen. Het verstevigt ook de business case van groenestroomproducenten in gebieden waar nauwelijks of geen grijze stroom wordt geproduceerd, zoals Noorwegen of IJsland en werkt een concurrentiële markt in de hand.

Je kan het economisch vergelijken met drinkwater in een groene fles, in een markt met veel waterproducten en weinig groene flessenmakers. Zolang je het water en de flessen afzonderlijk kan aankopen blijft de kans klein dat een grote waterproducent zijn concurrenten op de water-in-groene-flessenmarkt uitschakelt door de flessenfabriek op te kopen.

Het systeem krijgt ook kritiek, omdat je hiermee in Nederland perfect steenkool kunt blijven verbranden en toch groene –eigenlijk vergroende– stroom leveren met niet-groene productiemiddelen. Het contract van Liander met Shell betreft niet de bekritiseerde GO uit verre landen, maar GO van de Nederlandse offshore windparken Borssele III en IV, die momenteel worden ontwikkeld door het consortium Blauwwind (Partners Groep, Shell, Van Oord, Eneco en Diamond Generation Europe). Shell neemt zelf 50% van de door Borssele III en IV gegenereerde energie af. Daaruit kan het GO aanbieden aan onder meer Liander. Liander vergroent vandaag al circa 40% van zijn netverliezen. Met dit nieuwe contract zal het vanaf 2021 nog eens 11 tot 14% ervan vergroenen.

Energietransitie faciliteren

Mascha van Vuuren, directeur klant en markt bij Liander: “We kozen ervoor deze GO alleen afkomstig te laten zijn van nieuw te bouwen Nederlandse duurzame bronnen. Hiervoor zijn en worden lange-termijnafspraken gemaakt. Hiermee wil Liander de energietransitie in Nederland faciliteren.”

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.