Shell wil investeren in grootschalige duurzame energieprojecten

160316 SHELL biobrandstof brazilie suikerriet

14 maart 2016Shell is van plan te gaan investeren in grootschalige en commerciële vormen van CO2-arme technologie en energie. Dat schrijft het oliebedrijf in het jaarverslag van 2015, aldus het FD.

Shell denkt aan investeringen in gas en CO2-opslag, maar ook aan biobrandstof, wind en zon, zo schrijft het bedrijf in het vorige week gepubliceerde jaarverslag.

Uit het jaarverslag 2015 van Shell
‘(…) Reflecting the long-term trend in demand growth for lower-carbon energy, we intend to make investments in large-scale and commercial forms of lower-carbon technology and energy, such as natural gas, carbon capture and storage, biofuels, wind and solar energy. (…)’

In het FD wil Shell geen verdere toelichting geven op de plannen en ook op de website wordt niet verder op de geplande investeringen ingegaan. Opvallend zijn ze wel, met name de geplande investeringen in wind- en zonne-energie. Shell heeft belangen in negen grote windparken (totale capaciteit meer dan 1000 megawatt) in de Verenigde Staten en Europa, aldus Shell. Maar sinds 2008 investeerde Shell niet meer in windparken, zo schrijft het FD.

Uit het bericht van het FD
‘(…) Ook in zonne-energie heeft Shell de afgelopen jaren juist terugtrekkende bewegingen gemaakt. Vorig jaar nog verkocht het bedrijf bijna zijn gehele belang in Showa Shell, dat zonne-energieactiviteiten bezat. (…)’

Het voornemen zal in goede aarde vallen bij Follow This, een groep activistische aandeelhouders van Shell. De groep zal op de aandeelhoudersvergadering op 19 mei een resolutie inbrengen waarin Shell wordt opgeroepen de winst voortaan te investeren in hernieuwbare energie.

Bronnen
FD, 11 maart 2016: Shell plant investeringen in grootschalige wind- en zonne-energie (registratie)
Shell Jaarverslag 2015
Shell over ‘Climate Change and Energy Transition’
FluxEnergie, 12 februari 2016: Agendapunt Shell-vergadering: ‘Shell wordt duurzaam energiebedrijf’

Foto: Shell werkt in Brazilië aan biobrandstof uit suikerriet. (Shell)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.