Shell wil nog veel meer wind op zee

Shell wil nog veel meer wind op zee

13 december 2016Er kan en moet veel meer wind op zee komen, en Shell wil daar een grote rol in spelen. Dat stelt Marjan van Loon, directeur van Shell Nederland, tegenover de NOS nadat bekend werd dat het bedrijf een windpark voor de kust van Borssele mag bouwen.

Uit het bericht van de NOS
‘(…) “Wind op zee is voor Nederland heel belangrijk als fundament voor de hele energietransitie”, reageert Shell-directeur Van Loon. “Dus wij zijn er voorstander van om wind op zee op te schalen en veel meer windparken neer te zetten. Wind op zee kan nog veel meer en daar zijn wij zeker supporter van”. (…)’

Van Loon stelde in een interview met het Eindhovens Dagblad in oktober al dat de toekomst van de Nederlandse energievoorziening wat haar betreft op zee ligt.

Uit het bericht van het Eindhovens Dagblad van oktober
‘(…) “De gedaalde kosten laten het toe om nu op te schalen. Er zijn plannen voor vijf parken, die in 2020 samen goed zijn voor 3,5 Gigawatt. Ik denk dat het goed is om daarna nog een jaar of vijftien lang ieder jaar 1 of 2 Gigawatt bij te bouwen. Dat betekent dat het aantal windmolens op zee zeker nog een factor tien tot twintig groter wordt. Voor Nederland dan. Shell zal zijn positie moeten verdienen.” (…)’

Shell deed in juli ook mee aan de eerste tender, maar verloor het van het Deense Dong Energy dat 7,27 cent subsidie per kilowattuur nodig had. Nu, slechts een half jaar later, won Shell (ook Dong deed mee) met een prijs die daar ver onder ligt, 5,45 cent per kilowattuur. Verdient Shell daar nog wel wat aan, vraagt de NOS zich af.

‘(…) De vraag is of Shell hier geld mee gaat verdienen, of dat het een investering is om mee te kunnen doen met groene vormen van energieopwekking.
“Ons bod is een gezond, zakelijk bod omdat we geloven in windenergie”, reageert Van Loon. “Wij doen alleen aan gezonde business-beslissingen en we zijn blij dat we deze gewonnen hebben”.
Shell stelt financiële middelen en ingenieurs ter beschikking voor het project, en hoopt daarbij veel te leren van andermans technologie, aldus Van Loon. “We hebben ons huiswerk goed gedaan en dit jaar heel hard gewerkt om de bouw van windparken op zee beter te begrijpen. En ook van dit windpark op deze schaal gaan we zeker veel leren en daarmee kunnen we ons verder ontwikkelen.” (…)’

Bronnen
NOS, 12 december 2016: Shell wil nog veel meer windparken aanleggen
Rijksoverheid, 12 december 2016: Nederlands consortium bouwt tweede windpark Borssele nog goedkoper
Eindhovens Dagblad, 1 oktober 2016: Shell heeft ‘huiswerk’ met de duurzame energie
FluxEnergie, 3 oktober 2016: Marjan van Loon (Shell Nederland): ‘Toekomst Nederlandse energie ligt op zee’

Foto: Marjan van Loon (Van Oord)

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.