Siemens: Nieuw stopcontact maakt offshore windenergie goedkoper

SIEMENS

7 september 2015Windparken dicht bij de kust kunnen 40 goedkoper worden aangesloten op het elektriciteitsnet, stelt Siemens. Het bedrijf ontwikkelde een klein, licht transformatorstation. 

Het transformatorstation is zo klein en licht, dat hij op de fundering van een bestaande windturbine kan worden gemonteerd. De huidige transformatorstations zijn groot en zwaar en hebben een eigen fundering nodig. Dat voegt tientallen tot soms honderden miljoenen euro’s toe aan de projectkosten, aldus Siemens.

De nieuwe transformatorstations zijn 30 bij 15 meter en heeft een output van 250 megawatt. Siemens: ‘In order to reach the transmission capacity required in very large wind farms, multiple modules can be connected to each other.’

image
Installatie is makkelijker en sneller, en het risico voor het milieu gaat omlaag.
Uit het bericht van Siemens
‘(…) Instead of mineral oil, the new connection solution uses a non-toxic, ester-based insulating fluid – a biodegradable and low-flammability transformer insulation medium. This is an important requirement for use in the open ocean and for maintaining environmental standards.
Siemens is conducting negotiations regarding the use of its new technology in several offshore projects. (…)’

Uit een bericht van Duurzaam Bedrijfsleven
‘(…) Het Nederlandse windpark Westermeerwind, in aanbouw aan de rand van het IJsselmeer bij Urk en Lemmer, is zo’n near shore windpark. De installatie van de windmolens in het 144 megawatt grote windpark is recent begonnen. Siemens levert voor Westermeerwind zowel de windturbines als de transformatorstations op land en in het IJsselmeer. (…)’

Bronnen
Siemens, 17 augustus 2015: New Module Lowers the Cost of Offshore Wind Power
Duurzaam Bedrijfsleven, 28 augustus 2015: Windparken dichtbij de kust 40 procent goedkoper aan te sluiten

Foto en illustratie: Siemens

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.