Siemens wereldwijd al in 2030 klimaatneutraal

23 september 2015 – Siemens wil in 2030 de eerste grote industriële onderneming ter wereld zijn met een neutrale CO2-footprint. De uitstoot van CO2 (nu zo’n 2,2 miljoen ton per jaar) zal al in 2020 gehalveerd zijn.

Uit een persbericht van Siemens
‘(…) Om deze doelstellingen te realiseren, investeert Siemens de komende drie jaar circa €100 miljoen om de energetische voetafdruk van haar productiefaciliteiten en gebouwen te reduceren.
Door te investeren in innovatieve technologieën ‒ zoals energiemanagementsystemen en automatiseringssystemen voor gebouwen en productieprocessen alsmede energie-efficiënte aandrijvingen voor fabricage ‒ verwacht Siemens haar energiekosten met jaarlijks €20 miljoen te verminderen.

‘Ook goede business’
“Het beperken van onze CO2-voetafdruk is niet alleen maatschappelijk verantwoord ondernemen, het is ook goede business”, aldus Joe Kaeser, president en CEO van Siemens AG.

Om haar CO2-emmissie op lange termijn terug te dringen, neemt de onderneming daarnaast drie additionele maatregelen. Op de eerste plaats zullen bij productiefaciliteiten en kantoorgebouwen decentrale energiesystemen worden toegepast om de energiekosten te optimaliseren. Ten tweede zullen voor het wereldwijde wagenpark systematisch voertuigen met lage emissies en e-mobility-concepten worden ingezet. En ten derde zal de onderneming in toenemende mate gebruik gaan maken van schone energie met weinig of geen CO2-uitstoot – zoals aardgas en windenergie.

Siemens gaat haar programma voor CO2-reductie volgend boekjaar introduceren. Hiervoor zal ongeveer €40 miljoen worden geïnvesteerd bij 15 verschillende productiefaciliteiten wereldwijd
voor een betere energie-efficiëntie. Het nieuwe hoofdkantoor van Siemens in München – dat aan de hoogste standaards voldoet wat betreft milieuvriendelijkheid, behoud van natuurlijke hulpbronnen en duurzame constructie – zal hieraan een wezenlijke bijdrage leveren.

De technologieën van de onderneming op het gebied van energie-efficiëntie en CO2-reductie zijn ondergebracht in het Milieuportfolio van Siemens. In het boekjaar 2014 bedroeg de omzet van dit Milieuportfolio €33 miljard, ofwel 46 procent van de totale omzet van de onderneming. Met de oplossingen van Siemens hebben klanten ruim 428 miljoen ton kooldioxide bespaard ‒ dit komt overeen met ongeveer de helft van de totale CO2-uitstoot van Duitsland. (…)’

Schermafdruk 2015-09-23 15.24.47

Bronnen
Siemens.nl, persbericht, 23 september 2015: Siemens in 2030 klimaatneutraal 
Internationaal persbericht (en video interview Kaeser), 22 september 2015: Siemens to be climate neutral by 2030
Siemens, eigen achtergrondverhaal, 22 september 2015: CO2-Neutrality as a Business Model: Why Climate Protection Can Be Profitable

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.