schematische weergave van Sifes (Siemens Future Energy Solution), bron: Siemens

Siemens ziet steen als batterij

schematische weergave van Sifes (Siemens Future Energy Solution), bron: Siemens

Samen met de Technische Hogeschool Hamburg en energiebedrijf Hamburg Energie werkt elektronicaproducent Siemens aan een manier om overtollige windenergie als warmte op te slaan in steen. Begin 2018 begint het bedrijf met de bouw van een testfaciliteit in Hamburg. De opslagmethode zou relatief eenvoudig zijn en veel kosten kunnen besparen.

Met de nieuwe opslagmethode Sifes (Siemens Future Energy Solution) willen de partners overtollige windenergie omzetten in warmte, en die vervolgens met een soort föhn in de stenen blazen. Deze kunnen worden verhit tot 600 graden, en de warmte enkele uren tot dagen vasthouden. In Hamburg gebruikt het daar basaltgruis voor. Omdat het benodigde natuursteen breed voorradig is en de stenen kunnen worden ingepakt in de bestaande infrastuctuur, moet de techniek relatief goedkoop zijn.

Stoomturbines

De moeilijkheid zit hem vooral in het terugvormen van de warmte in elektriciteit. Dat zal gebeuren door gebruik te maken van stoomturbines. Daarvoor zal koude lucht langs de hete stenen geblazen worden. De opgewarmde lucht wordt op haar beurt langs water geleid, wat stoom genereert waarmee weer stroom opgewekt kan worden. Siemens verwacht dat daarbij in de eerste opstelling 75% van de energie verloren zal gaan. Naarmate de opgeslagen energie in de honderden Megawatten loopt, hoopt het dat rendement te kunnen verbeteren tot vijftig procent.

Als de proefopstelling naar behoren werkt, denkt het bedrijf mogelijk in 2019 al een pilot-project van 30 MW te kunnen starten. Daarmee moet het geschikt zijn om windstille of bewolkte periodes te overbruggen. Siemens hoopt dat Sifes er uiteindelijk toe kan leiden dat fossiele elektriciteitscentrales in de toekomst omgebouwd kunnen worden tot opslagcentrales, zodat een deel van de bestaande infrastructuur in gebruik kan blijven. Het gaat dan met name om de stoomturbines en aansluitingen op het hoogspanningsnet.

Bronnen:

EngineersOnline,  31 juli 2017, ‘Siemens slaat windenergie op in steen’

Energeia, 1 augustus 2017, ‘Siemens werkt aan warmteopslag in stenen als back-up voor wind en zon’

Beeld: schematische weergave van Sifes, Siemens Future Energy Solution, bron: Siemens

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.