zonnepanelen voor elektriciteitsproductie (foto: Koen Mortelmans)

Antwerpenaren lopen warm voor zonne-energie

(foto: Koen Mortelmans)

De afgelopen drie jaar is een kwart van alle zonnepanelen voor elektriciteitsproductie in de stad Antwerpen en 12 procent van deze in heel de gelijknamige provincie geplaatst via de groepsaankopen georganiseerd door het provinciebestuur.

Volgens provinciaal gedeputeerde Inga Verhaert (sp.a) is vooral het cijfer van de stad opmerkelijk, “aangezien het aantal zonnepanelen in steden ondermaats blijft.” Begin 2017 lagen er ongeveer 62.000 fotovoltaïsche installaties op daken in de zeventig gemeenten van de provincie, waarvan 4.347 in de hoofdstad. Dat is relatief weinig, want meer dan 28 procent van de provinciebewoners is in de stad Antwerpen gevestigd.

Verhaert nuanceert het in vergelijking met de andere gemeenten lagere cijfer voor de Scheldestad. “Er zijn redenen waarom er in de steden relatief gezien minder panelen liggen dan in kleinere of landelijkere gemeenten, zoals een kleinere dakoppervlakte, meer schaduw en meer appartementsgebouwen,” aldus de deputé. “Maar met de groepsaankopen zijn we er ook in de stad Antwerpen in geslaagd om een boost te geven aan de investeringen in zonne-energie. De resultaten ervan maken duidelijk maken dat het de ‘ontzorging’ vanuit de groepsaankoop is die ook in de steden aanspreekt.” Van alle dergelijke groepsaankopen in België zijn die van de provincie Antwerpen de grootste.

Voordeeltarief

“Wij geloven sterk in de kracht van groepsaankopen en zien ze dan ook als de overtreffende trap van sensibiliseringscampagnes. Waar in zulke campagnes de bevolking enkel geïnformeerd wordt over een onderwerp via affiches, folders en de media, gaat een groepsaankoop belangrijke stappen verder: een uitgebreide informatiecampagne met infoavonden waar mensen met hun vragen terecht kunnen, maar vooral ook de kans om zich meteen zonnepanelen en groene stroom aan te schaffen, bovendien aan een voordeeltarief wegens aankoop in groep,” zegt Verhaert.

De vier groepsaankopen die de provincie Antwerpen al organiseerde vonden plaats na de afschaffing van Vlaamse financiële steun voor de productie van zonnestroom en de twee laatste na de introductie van het prosumententarief. Dat is in Vlaanderen de vergoeding die eigenaren van zonne-installaties betalen voor het gebruik van het distributienet, om er op zonnige dagen hun stroomoverschotten te injecteren en om er ’s nachts en op donkere dagen energie van af te nemen. Op die manier voorkomt de wetgever dat consumenten met een netto elektriciteitsverbruik van nul of minder niet bijdragen aan de kosten van het distributienet.

Onderwerpen: ,

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.