Skynews: ‘Olver benaderd om verkoop Urenco te leiden’

Urenco start verrijking uranium weer op

22 oktober 2015Is er een nieuwe stap gezet in de eventuele verkoop van uraniumverrijker Urenco? Sky News meldt dat Dick Olver is benaderd om de verkoop te gaan leiden. 

Uit het bericht van Sky News
‘(…) Sir Dick Olver, the former BAE Systems chairman, has been approached about spearheading the £10bn privatisation of Urenco, the uranium enrichment group. Sky News has learnt that Sir Dick, who stepped down from the UK’s biggest defence contractor in 2013, is among a number of heavyweight businessmen who are being sounded out about the role. Urenco’s shareholders – the UK and Dutch governments, and two state-backed German utilities – have been searching for most of this year for a successor to Sir John Hood, the current chair. It was unclear this weekend whether Sir Dick, who spent many years in executive roles at BP, would accept the job if it is offered to him.(…)’

Tussen de regels van een persverklaring van kernenergietegenstanders Vedan en Laka valt te lezen dat de organisaties vrezen dat de benadering van Olver een stap richting verkoop is. Ze willen openheid over de ontwikkelingen in de eventuele verkoop van Urenco.

Uit een bericht van Vedan en Laka
‘(…) Kernenergietegenstanders hebben scherpe kritiek op het stilzwijgen en de geheimhouderij van de Nederlandse en Duitse regeringen. “Overduidelijk worden bij Urenco de piketpalen verplaatst waarbij de huidige Urenco-bestuurder Helmut Engelbrecht het veld moet ruimen en de Britse regering de druk verhoogt om tot verkoop over te gaan. Het publiek in de betreffende landen heeft het recht om de achtergronden hiervan te weten en bijvoorbeeld te overwegingen te kennen waarom uitgerekend een voormalig wapenfabrikant de verkoop van de uraniumverrijker zou moeten leiden. Hoe verhoudt zich dit tot de wens van de Duitse en Nederlandse regering om bij de verkoop te voorkomen dat de militair zeer interessante èn gevoelige verrijkingstechnologie verder wordt verspreid. Urenco heeft immers al een geschiedenis met de kernwapenontwikkeling van Pakistan, Libië, Noord-Korea en Iran,” zo stelt Udo Buchholz namens de samen optrekkende antikernenergiebewegingen rond de Urenco-vestigingen in Gronau en Almelo. (…)’

Een woordvoerder van de Britse regering laat in Sky News weten dat er nog geen definitieve beslissing is genomen over de verkoop van de aandelen in Urenco. Deze zijn in handen van de Britse, de Duitse en de Nederlandse regering. Geen van allen kan verkopen zonder instemming van de andere aandeelhouders.

Bronnen
Sky News, 18 oktober 2015: Olver Approached To Lead £10bn Urenco Sale
Vedan en Laka, persbericht, 21 oktober 2015: Moet wapenindustriëel de verkoop van Urenco regelen?

Zie ook
FluxEnergie, 19 oktober 2015: ‘Urenco: verkopen of sluiten?’
FluxEnergie, 15 oktober 2015: Verkoop Urenco: ‘Nederland ligt dwars’

Foto: Urenco

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.