‘Slimme netten zijn ook kwetsbare netten’

‘Slimme netten zijn ook kwetsbare netten’

30 mei 2017Het dagblad Trouw waarschuwde gisteren voor de gevaren van de digitalisering van de energievoorziening. ‘Als deze infrastructuur uitvalt, kan dat grootschalige maatschappelijke ontwrichting veroorzaken.

Uit het artikel van Trouw
‘(…) De energiewereld wordt almaar digitaler. (…)  Toch lijkt er ook een risico te kleven aan de digitaliseringsslag van de energiewereld. Slimme technieken zijn een potentieel doelwit voor hackers. (…) Tot nu toe zijn de hack-incidenten op één hand te tellen en zonder grote gevolgen gebleven. Een journalist van NRC Handelsblad slaagde er wel een keer in om een slimme energiemeter te hacken. Met de boodschap: wakker worden energiesector, want boeven kunnen dit ook. (…)
Jan van den Berg, hoogleraar Cybersecurity aan de Universiteit Leiden, zegt dat er nieuwe risico’s om de hoek komen kijken. “De energiewereld was vroeger heel overzichtelijk, centraal ingericht. Maar met de opkomst van zonnepanelen en windmolens en auto’s aan laadpalen raakt alles flexibel met elkaar verbonden.” Van den Berg ziet dat bedrijven en organisaties, landelijk en internationaal, samen op het beveiligingsvraagstuk duiken. “Het staat op de agenda. Maar op sommige vragen moet nog een antwoord komen.”

Ook de overheid is alert. Voor politiek Den Haag is een ‘black-out’ door een hack van grote windparken, stroomnetwerken of een conventionele energiecentrale natuurlijk een schrikbeeld. Het ministerie van economische zaken voert risicoanalyses uit. Het liet IT-kenners uitpluizen of slimme meter kwetsbare plekken hebben. Netwerkbeheerders doen er samen ook alles aan om een ‘kraak’ onmogelijk te maken.

Volgens het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) hadden digitale plaaggeesten het met hun ransomware deze maand ook gemunt op een energiebedrijf. Bedrijven zoals Tennet, Stedin en Liander Enexis horen volgens de NCSC bij de ‘meest vitale infrastructuur’ van het land. “Als deze infrastructuur uitvalt, kan dat grootschalige maatschappelijke ontwrichting veroorzaken.” (…)’

Bronnen
Trouw, 29 mei 2017: Slim en dus kwetsbaar (via Blendle)
Foto: Nuon

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.