Sloop kerncentrale Borssele (na 2033) zal ruim € 100 mln duurder worden

Sloop kerncentrale Borssele (na 2033) zal ruim € 100 mln duurder worden

21 december 2016De sloop, na 2033, van de kerncentrale Borssele en de afvoer en opslag van het radioactieve afval zal zo’n € 600 mln kosten, ruim € 100 mln meer dan een paar jaar geleden werd geschat. Het geld zal er zijn, verzekert centrale-eigenaar EPZ.

Gisteren presenteerde EPZ het ontmantelingsplan voor de kerncentrale die op 31 december 2033 zal sluiten. Op dit moment heeft EPZ nog maar € 180 mln in der ontmantelingspot zitten. Jaarlijks wordt € 15 mln bijgestort.
Uit een bericht van het Brabants Nieuwsblad
‘(…) Feitelijk wordt het fonds gevoed door de aandeelhouders Delta (70 procent) en Energy Resources Holding (Essent/RWE, 30 procent). (…) In 2015 moesten ze een verlies van 90 miljoen euro slikken op EPZ, voor een deel ook veroorzaakt door verlies op de in november gesloten kolencentrale. Dit jaar zijn er vrijwel zeker ook rode cijfers.
EPZ wordt vanaf maart onderdeel van Pzem, het energieproductiebedrijf dat ontstaat door de splitsing van de Delta-holding. Met de opbrengsten uit de verkoop van de consumententak van Delta (gas, licht, water en multimedia) en netwerkbedrijf Enduris krijgt de Pzem een flinke buffer (circa 1 miljard euro) om een aantal moeilijke jaren op de energiemarkt door te komen. Volgens de prognoses stijgen vanaf 2020/2021 de energieprijzen en kan de kerncentrale (en ook de gasgestookte Sloecentrale) weer winst maken.
Voorlopig gaat EPZ ervan uit dat de jaarlijks stortingen en het rendement op uitgezette gelden ervoor zorgen dat het ontmantelingsfonds al eind 2031 de 600 miljoen euro bereikt. Dat is twee jaar voor de sluitingsdatum.
EPZ zegt dat als het fonds trager wordt gevoed dan verwacht, ze voldoende geld heeft om bij te storten. ,,EPZ heeft meer geld beschikbaar voor ontmanteling dan volgens afspraak noodzakelijk is.” (…)’

 

Bronnen
Brabants Nieuwsblad, 21 december 2016: Ontmantelen Borssele kost 600 miljoen
Foto: EPZ

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.