‘Sluiten kolencentrales verkeerde beslissing’

23 november 2015 – Het dagblad Trouw citeert een tegenstander van het sluiten van alle kolencentrales: woordvoerder Edwin Kotylak van energiebedrijf E.ON. ‘Nederland kan nu niet zonder.’

Kotylak reageerde voor Radio 1 op de open brief van 64 hoogleraren die pleiten voor het sluiten van alle kolencentrales. Trouw bericht erover5.

Uit het bericht van Trouw
‘(…) “Nederland kan op dit moment niet zonder de energie die wordt opgewekt met de allernieuwste en efficiënte kolencentrales.” Dat zei Kotylak tegen tegen Radio 1. (…) Volgens Kotylak is er op dit moment inderdaad sprake van overcapaciteit, maar zal daar snel verandering inkomen. “Er zijn berekeningen dat er binnen nu en drie jaar een tekort zal ontstaan en dan moeten we elektriciteit vanuit Duitsland gaan importeren”, aldus Kotylak. Daar wordt veel energie opgewekt met bruinkoolcentrales die voor nog meer vervuiling zorgen. “Dan hebben we in ons land de CO2-emissies verlaagd, maar 200 kilometer verderop is het toegenomen.”
Overgaan op gascentrales kost volgens Kotylak 800 miljoen per jaar extra. “Bovendien zijn we dan afhankelijk van een bron in Groningen of van de onbetrouwbare levering van de Russen. We zitten op dit moment in een elektriciteitstransitie, maar daar is tijd voor nodig. Het is ondenkbaar dat je op zo’n korte termijn kunt omschakelen”, aldus Kotylak.
Volgens Kotylac wordt er op dit moment hard gewerkt aan het duurzamer maken van de splinternieuwe kolencentrales op de Maasvlakte. Milieuclubs en buurtbewoners procederen al zeven jaar tegen de centrales, vanwege de belasting van het milieu en het omliggende duingebied. De CO2-uitstoot van de centrales wordt niet opgeslagen, iets dat aanvankelijk wel werd afgesproken. Om die reden zijn de vergunningen van de energiebedrijven op basis van de Natuurbeschermingswet nog altijd niet onherroepelijk. Kotylak denkt dat er op het gebied van milieubelasting nog veel winst is te behalen: “we  hopen hier voor het einde van het jaar een beslissing over te kunnen nemen”, zei hij tegen Radio 1. (…)’

Bronnen
Trouw, 23 november 2015: ‘Sluiten kolencentrales verkeerde beslissing’
Radio1, 23 november 2015: EOn: kolencentrales nog minstens vijf jaar open (audio, 5 min)
Zie ook
FluxEnergie, 23 november 2015: 64 professoren: ‘Sluit álle kolencentrales vóór 2020′

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.