SodM beslist volgende week over afvalwaterleiding ‘Schoonebeek’

5 augustus 2016Volgende week beslist het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) of de afvalwaterleiding van Schoonebeek naar Twente voldoende deugdelijk is. Wanneer dat niet het geval is, kan de NAM de oliewinning in Schoonebeek niet hervatten.

Het Dagblad van het Noorden sprak met het SodM.
Uit het bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) De oliewinning in Schoonebeek werd in april 2015 stilgelegd toen de pijpleiding van Schoonebeek naar Twente lek was. Onderzoek wees uit dat de 45 kilometer lange pijp, een oude gasleiding waar het afvalwater dat vrijkomt bij de winning doorheen stroomde, nog zes slechte, door corrosie aangetaste plekken had. „Achteraf kun je zeggen dat dit risico is onderschat”, zegt Bob van ’t Klooster namens het SodM. „We hebben vastgesteld dat dit niet had moeten gebeuren. Maar niet omdat de NAM de vastgestelde procedures niet zou hebben gevolgd. Deze werkzaamheden zijn niet zonder risico, je kunt zoiets nooit honderd procent uitsluiten.”

De leiding van de NAM was aangetast door een bacterie die resistent bleek voor de anticorrosiemiddelen die gebruikt werden om aantasting tegen te gaan. Die bacterie mag geen probleem meer vormen, want de nieuwe leiding, die binnenin de oude leiding is geplaatst, is van kunststof. „De oude buis zit er nog wel omheen, die geldt als mantelbuis en zorgt voor extra veiligheid”, zegt NAM-woordvoerder Kirsten Smit.

De NAM heeft overwogen om de oliewinning langer stil te leggen, totdat er een alternatief is voor de injectie van het afvalwater in Twente. Minister Henk Kamp neemt daar in het najaar een besluit over. „Maar voordat er dan een alternatief is, zijn we een paar jaar verder”, zegt Smit. „Het is besproken, maar om die reden geen optie. En de opbrengst van de oliewinning is deels voor ons, maar ook deels voor de staatskas. Daarnaast is injectie op dit moment de meest milieuvriendelijke methode.” (…)’

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 4 augustus 2016: NAM wil weer olie oppompen (via Blendle)
Zie ook
FluxEnergie, 4 augustus 2016: Minister Kamp gaat afvoer afvalwater Schoonebeek niet blokkeren
FluxEnergie, 4 augustus 2016: Olieproductie in Schoonebeek wordt hervat

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.