SodM: ‘Minder gas winnen dan 24 mrd kuub is juist riskant’

Provinciale Staten Groningen tegen gaswinningsplan Kamp

9 september 2016Op de hoorzitting gisteren stelde de directeur van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) dat minder gas winnen dan 24 mrd kuub per jaar juist het risico verhoogt.

Uit het verslag van het Dagblad van het Noorden
‘(…) Hoewel sommige politici in Groningen en Den Haag de nu voorgestelde productie van 24 miljard kuub per jaar te hoog vinden, staat [SodM-directeur] Van der Meijden wel achter die hoeveelheid. Minder gas winnen betekent volgens hem meer risico, omdat het een vlakke winning in de weg staat. „Ga je belangrijk onder die 24 miljard kuub per jaar zitten, dan komen er fluctuaties in de productie. En die hebben veel invloed op de aardbevingen.”
Jan de Jong, oud-inspecteur van het SodM en de voorganger van Van der Meijden, pleit (…) opnieuw voor een vermindering van de gasproductie tot een ‘veilige’ 12 miljard kuub. Daarmee volgt hij een SodM-advies uit januari 2013.
Volgens Van der Meijden heeft de tijd echter niet stilgestaan en blijkt tegenwoordig uit nieuwe modellen dat zo’n hoeveelheid dus juist extra risico kan opleveren. „We weten nu meer. We hebben kanttekeningen bij die 12 miljard kuub. Op die hoeveelheid kun je geen beleid maken.” (…)’

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 8 september 2016: ‘NAM vindt schade niet acceptabel’ (via Blendle)
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.