PowerCollector, Solarus Sunpower. Bron: Solarus

Solarus Sunpower zoekt opkomende markt met warmte-energie systeem

PowerCollector, Solarus Sunpower. Bron: Solarus

Solarus Sunpower heeft 6,7 miljoen Euro opgehaald voor een zonnesysteem dat energie én warmte oplevert. Daarmee zou het systeem 70 procent efficiënter zijn dan een gemiddeld zonnepaneel. Binnen twee jaar wil het naast de volledig geautomatiseerde productielocatie in Venlo nog vier andere fabrieken neerzetten, waarmee binnen zeven jaar een miljard omzet gegenereerd moet worden. 

De zogenaamde C-PVT-systemen van Solarus moeten stroom én warmte leveren, waardoor het apparaat veel meer energie oplevert dan een conventioneel zonnepaneel dat alleen elektriciteit levert. De systemen hebben een energieproductie met een piekvermogen van 750 watt per vierkante meter. Inclusief bijkomende kosten zoals de montage, kost een systeem ongeveer 1.000 euro, met een terugverdientijd van drie tot zeven jaar.

Opkomende markten

Om de geleverde warmte te kunnen gebruiken, werkt Solaris vooral samen met ondernemingen zoals hotels, ziekenhuizen, kantoren en fabrieken in opkomende markten. Tot nu toe installeerde het ruim vijftienhonderd systemen in Zuid-Afrika, Europa, Turkije, India en de Seychellen. Daarnaast heeft het tienduizend tot twaalfduizend orders uitstaan.

Afgelopen week haalde het concern een investering op van 6,7 miljoen euro. Het geld komt onder meer van het ForestEffect Fund dat is gelieerd aan het Dutch Good Growth Fund van de Rijksoverheid, en een grote groep investeerders, waaronder ruim vijfhonderd crowdfunders. Om de voorgenomen uitbreiding te realiseren, wil Solarus andere bedrijven licenties geven om in andere delen van de wereld te werken, meldt Nu.nl. In andere gevallen zal gekozen worden voor een joint venture.

Bron:

  • Nu.nl, 17 augustus 2017, ‘Solarus: ‘We willen geen wereldheerser worden en alles zelf produceren’.’
  • Solarus, persbericht 15 augustus, ‘Solarus concludes investment round of € 6,7 Million’

Foto: Solarus PowerCollector installatie bij Anco Healthcenter in Horst aan de Maas. Bron: Solarus

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.