Solnit: ‘Dit is geen moment voor wanhoop, maar voor actie’

Solnit: ‘Dit is geen moment voor wanhoop, maar voor actie’

10 oktober 2016 – Het is zaak in moeilijke tijden niet bij de pakken neer te gaan zitten en niets te doen; als er veel verandert is er juist een kans om de toekomst te veranderen. Dat schrijft Rebecca Solnit in een essay op De Correspondent.

Klimaatcorrespondent Jelmer Mommers wil zijn lezers een ander verhaal aanbieden dan het apocalyptische verhaal over klimaatverandering. Hij plaatste een essay van de
Amerikaanse essayiste Rebecca Solnit, over hoop. Solnit stelt dat tijden met grote veranderingen en onzekerheid een kans bieden om de toekomst te veranderen. De geschiedenis laat zien dat de gewone mens, met kleine dingen, veel kan bereiken, stelt ze. Om hoop te krijgen, moeten we naar het verleden kijken en de successen vieren.

Over hoop en klimaatverandering
‘(…) Rampzaliger nog zijn de gevolgen van klimaatverandering die sneller, harder en verwoestender optreden dan wetenschappers hadden voorspeld. Hoop betekent niet dat je deze werkelijkheden allemaal ontkent. Het betekent dat je ze erkent, dat je ze aanpakt door je te realiseren dat de 21ste eeuw nog veel meer heeft gebracht: de bewegingen, de helden, de bewustwordingsprocessen die juist van deze kwesties werk maken. (…)

Over hoe het tóch helpt om in actie te komen
‘(…) Optimisten denken dat het allemaal wel goed komt als we niks doen. Pessimisten denken het tegenovergestelde, maar beide groepen vinden dat ze een excuus hebben om niet te hoeven handelen.
Maar de dingen die we doen, doen ertoe – ook al weten we van tevoren niet hoe en wanneer ze ertoe doen, of wie of wat erdoor wordt beïnvloed. Achteraf weten we dat misschien ook niet eens, maar nog steeds doen onze acties ertoe – in het verleden zijn talloze voorbeelden te vinden van mensen die pas lang na hun dood de meeste invloed hadden. (…)’

Over hoe hoop te halen uit de geschiedenis
‘(…) Samen zijn we heel machtig. We hebben een verleden vol overwinningen en omwentelingen die, ook al worden ze nog maar zelden benoemd of opgerakeld, ons het vertrouwen kunnen geven dat we de wereld kunnen veranderen – omdat we dat al vele keren hebben gedaan. Wie vooruit roeit, heeft zijn blik naar achteren. En vertellen over de geschiedenis helpt mensen in de richting van de toekomst te sturen. (…)’

Mommers houdt op 17 oktober een lezing bij TEDxMaastricht over alternatieven voor het apocalyptische verhaal over klimaatverandering.

Bronnen
De Correspondent, 7 oktober 2016: Als je denkt dat het hopeloos slecht gaat met de wereld, lees dan dit verhaal
De Correspondent over de lezing van Mommers voor TEDxMaastricht op 17 oktober

Foto: Rebecca Solnit (UM Psychogeography)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.