foto: Eneco

Sondag moet Eneco naar duurzaam privépad leiden

Ruud Sondag, CEO Eneco.

De raad van commissarissen van Eneco heeft Ruud Sondag vandaag benoemd tot ceo. Hij is meteen aan de slag gegaan. “Het voortzetten van het koploperschap van Eneco Groep in de energietransitie en het privatiseringsproces hebben voor mij grote prioriteit,” liet hij al weten. Daarmee raakte hij meteen een gevoelige snaar.

De huidige eigenaren van Eneco zijn 53 Nederlandse gemeenten. Het was lang een distributienetbeheerder, maar ging in de loop der jaren ook zelf –groene– elektriciteit produceren. Vorig jaar moest het wegens het nieuwe wettelijke combinatieverbod van productie-levering en distributie zijn netwerkactiviteiten afsplitsen via Stedin. Sindsdien staat het de gemeenten vrij om hun aandelen in Eneco te verkopen. Diverse besturen hebben veel zin om te cashen. Ze herinneren zich hoe andere gemeenten (en provincies) eerder hun aandelen in Nuon en Essent van de hand deden. Er zijn ook heel wat gegadigden aan koperszijde.

De mogelijke privatisering schept echter ongerustheid bij adepten van een duurzame aanpak. Ze vrezen dat Eneco zijn duurzame ziel zal verliezen. De afscheidnemende CEO Jeroen de Haas zou een van hen zijn, maar vooral de centrale ondernemingsraad beet van zich af. De Haas (59) is nog niet helemaal vertrokken. Hij blijft de komende tijd beschikbaar om zijn werkzaamheden aan Sondag over te dragen.

Ervaring

De 55-jarige jurist Ruud Sondag heeft een brede ervaring opgebouwd als bestuurder en commissaris en is actief betrokken bij initiatieven in de circulaire economie. Hij was elf jaar ceo bij Van Gansewinkel Groep, dat onder zijn leiding een grote Europese speler in afvalverwerking werd. Bij recyclingbedrijf Scherpenzeel was hij tot eind 2017 onder meer aandeelhouder. Sondag bekleedt ook enkele commissariaten, bij onder meer ProRail en Faber Halbertsma Groep.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.