Spanje haalt doelstelling duurzame energie niet

23 juli 2015 – Het NOS-journaal meldde gisteren dat Spanje zijn energiedoelstellingen niet zal halen. Het terugdraaien van een subsidie voor zonne-energie is er mede debet aan.

Spanje zal blijven steken op 16 procent duurzame energie, terwijl het land beloofde dat in 2020 20 procent van alle energie duurzaam opgewekt zou worden.
De NOS: ‘Het land was op de goede weg en heeft genoeg wind en zon. Maar nu 2020 dichterbij komt en het aantal installaties de afgelopen jaren door de maatregelen van de regering niet meer toenam, begon Spanje achter te lopen.’
Bij die maatregelen gaat het om het terugdraaien van reeds toegezegde subsidies aan (particuliere) investeerders in zonne-energie. Tienduizenden investeerders zijn daardoor in forse problemen gekomen.
Energiedeskundige Jorge Morales tegen de NOS: ‘Spanje heeft 1500 zonuren per jaar, Duitsland heeft er 1000. Toch loopt Duitsland ver voorop, met installaties die goed zijn voor een capaciteit van 39.000 megawatt. Spanje daarentegen heeft installaties staan die een vermogen hebben van niet meer dan 4500 megawatt. (…) Deze regering stopte de aanbouw van nieuwe installaties en negeerde de sector in de afgelopen jaren. Het is de meest “anti-duurzame” regering die ik hier heb meegemaakt.’

Bronnen
NOS, 22 juli 2015: ‘Spanje haalt energiedoelstellingen voor 2020 niet’
Zie ook:
FluxEnergie, 1 juli 2015: Spanje: Miljardenstrop dreigt na terugdraaien subsidie zonne-energie

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.