Spanje: Miljardenstrop dreigt na terugdraaien subsidie zonne-energie

1 juli 2015 – Op dit moment loopt een serie processen tegen de Spaanse staat wegens het terugdraaien van subsidies op zonne-energie. De claims lopen in de miljarden.

Uit het bericht van InSpanje
‘Achter gesloten deuren in hotels in steden als Stockholm, Parijs, Geneve en New York vindt een serie van processen plaats. Tijdens een van die arbitragehoorzittingen is het gelijk gegeven aan een groep bedrijven die groots investeerden in de Spaanse zonne-energiesector. De betrokken rechters zeggen competent te zijn om te beoordelen of de schadeclaims van Europese investeerders op zijn plaats zijn, terwijl Spanje wil dat deze zittingen worden gehouden bij het Europese Hof van Justitie.’ (…) Vanaf 2011 is er gesneden in de subsidies die werden verstrekt aan duurzame energie-projecten. (…) Waar eerst duurzame energie door de overheid werd gesteund, werd nu opeens 30 procent bezuinigd op subsidies aan producenten van zonne-energie. Het doel hiervan was 2,2 miljard euro in drie jaar tijd te besparen. (…) Zodoende liepen miljoeneninvesteringen opeens groot risico. Bedrijven die zich de komende decennia zagen verzekerd van winst door de staatssteun kwamen bedrogen uit.’

Er lopen duizenden claims van Spaanse bedrijven die in Spanje in beroep zijn gegaan. Grote internationale bedrijven hebben echter claims ingediend op basis van het energiehandvest van de VN. Een eerste groep van 15 investeerders claimt 600 mln euro via UNICTRAL.

 

Bronnen
InSpanje, 29 juni 2015: Mogelijke miljardenstrop voor Spanje na afvallen duurzame energie

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.