‘Spanje wil geen schone stroom’

11 juni 2015 – De Volkskrant bericht dat Spanje het gebruik van zonnepanelen bewust extra belast om zonnestroom onrendabel te maken.

De Spaanse regering wil volgens de Volkskrant de bestaande elektriciteitsleveranciers beschermen, omdat zij een hoge schuld bij de staat hebben. Spanje draaide ook hoge subsidies en gegarandeerde tarieven voor groenestroomproducenten terug. Dat leidde tot miljardenclaims, van buitenlandse investeerders in zonneparken, maar ook particulieren raakten daardoor ernstig gedupeerd.

Het Brabants Dagblad schreef er vorig jaar ook al over: ‘In de hoop 3 miljard euro te bezuinigen, trekt de regering definitief de stekker uit een omvangrijk subsidietraject voor duurzame energie en gaat met terugwerkende kracht belasting heffen. Daardoor worden particulieren en investeerders wereldwijd gedupeerd.’ Bij Spaanse beleggers leidt het vaak tot faillissement.
Eén van gedupeerden is het Nederlandse Triodos Amperefonds. Het Brabants Dagblad: ‘Dat heeft inmiddels – samen met andere grotere investeerders – een Europese arbitragezaak aangespannen.’
Van alle kanten wordt momenteel druk uitgeoefend op de Spaanse regering. De Europese Commissie heeft een informatieronde geopend en er lopen rechtszaken op verschillende niveau’s.

 

Bronnen
De Volkskrant, 11 juni 2015: Spanje wil geen schone stroom (via Blendle)
Het Brabants Dagblad, 8 februari 2014: ‘Oogsten’ van de zon leidt in Spanje vaak tot faillissement (via Blendle)

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.