Spectaculaire uitvinding Lagerwey: zelf klimmende kraan bouwt windturbines

16 juni 2016 – Windturbine-ontwerper en -producent Lagerwey uit Barneveld heeft als eerste ter wereld een zelf klimmende kraan ontwikkeld voor een snellere en goedkopere bouw van windturbines. Het ontwerp is afgerond. Een eerste prototype wordt over enkele maanden getest.

Uit een bericht van Lagewey
‘(…) De Lagerwey Kraan heeft geen grote kraanopstelplaats nodig en maakt het daardoor mogelijk om op voorheen onmogelijke locaties windturbines te bouwen, zoals bij dijken, bergruggen, bossen en op drassig terrein. Daarnaast kan de kraan hijsen met windsnelheden tot 15 m/s.

Goedkoper en sneller
Het idee van de klimmende kraan komt uit de koker van windpioneer en Nederlands enige ontwerper van windturbines, Henk Lagerweij: “Windturbines worden steeds groter, zwaarder en hoger. Dat betekent enerzijds dat we met minder windmolens meer energie produceren. Anderzijds wordt het bouwen van zulke hoge masten steeds duurder. De kranen die hoge windturbines kunnen bouwen zijn schaars en duur. Ook nemen ze veel ruimte op de bouwplaats in beslag of moet begroeiing worden gekapt. Dat bracht mij op het idee de Lagerwey Kraan te ontwerpen die met de mast ‘meeklimt’ terwijl hij deze opbouwt. Lagerwey vervoert deze kraan op 3 reguliere trailers en bouwt binnen een halve dag op. Ook heeft de kraan maar een kleine kraanopstelplaats nodig. Hierdoor zijn de kosten van onze kraan aanzienlijk lager in vergelijking met de inzet van een traditionele kraan. Dezelfde kraan kan dan ook gebruikt worden voor eventueel onderhoud.”

Voordeel kleinere windparken
De installatiekosten van windturbines nemen toe omdat turbines op steeds uitdagender locaties worden gebouwd en er altijd, hoe klein het windpark ook is, een grote kraan nodig is. Vooral de mobilisatiekosten van een conventionele kraan en de kosten voor een kraanopstelplaats drukken zwaar op het budget bij de realisatie van kleinere windparken. Voor een grote en zware conventionele kraan is al snel een lang recht terrein nodig van 200 meter lang en een aantal meters breed (zo’n 3.000 m2) De Lagerwey Kraan heeft maar 350 m2 nodig.

Meer locaties geschikt voor bouw windturbines
Met het gebruik van de Lagerwey Kraan worden meer locaties toegankelijk voor de realisatie van windturbines. Op dit moment vallen locaties bijvoorbeeld af vanwege de ondergrond die niet geschikt is voor belasting met grote en zware machines. Ook de toegangswegen kunnen ongeschikt zijn voor gebruik door grote machines. Het transport van de Lagerwey Kraan gebeurt met 3 normale trailers, de kraan zelf is relatief licht en de kraan zelf belast de ondergrond niet. Hierdoor worden ‘moeilijk bereikbare’ locaties nu toch geschikt voor windenergie. Dat betekent dat er meer windprojecten mogelijk zijn op nieuwe locaties.

Prototype op modulaire Lagerwey mast
Het ontwerp van de kraan is afgerond. Lagerwey wil een eerste prototype van de kraan begin 2017 testen. De kraan past op dit moment alleen op de modulaire stalen masten die Lagerwey gebruikt voor het bouwen van de torens van een windturbine. Specifiek de L100-2.5MW turbine van Lagerwey en de nieuwe L136-4.0MW windturbine. De modulaire mast bestaat uit stalen platen die op de bouwlocatie aan elkaar worden gemonteerd d.m.v. bouten in voorgefabriceerde uitsparingen. Langs dezelfde uitsparingen klimt de kraan omhoog. Het door Lagerwey bedachte principe van een modulaire stalen mast drukt de kosten omdat er geen speciaal transport nodig is en geen grote opslag van materialen. Daarnaast is de mast recyclebaar. (…)’

Bronnen
Lagerwey, 15 juni 2016: Lagerwey ontwerpt ’s werelds eerste klimmende kraan

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.