Staatssecretaris Dijksma: ‘Climate is big business’

Staatssecretaris Dijksma: ‘Climate is big business’

30 mei 2017Nederland en Californië trekken samen op tegen klimaatverandering. Staatssecretaris Dijksma was gisteravond bij Pauw om te vertellen over ‘haar’ demonstratieve klimaatconferentie in San Francisco. Het bleek vooral een promotiereis voor het Nederlandse bedrijfsleven te zijn geworden.

‘In het hol van de leeuw’, zei Sharon Dijksma tegen Jeroen Pauw, ‘want terwijl Donald Trump in Europa de boel op stelten zette, sloten we in San Francisco een pact rond het klimaatbeleid.’ Wat dat pact inhield bleef in het midden, wel werd duidelijk dat de Nederland-Californië connection met betrekking tot het klimaat vooral draait om zakendoen. Er waren daarom ook verschillende Nederlandse bedrijven meegereisd om hun diensten aan te bieden. De conferentie maakte volgens Dijksma duidelijk dat klimaatbeleid en duurzame energie inmiddels ‘big business’ is en dat dat, anders dan Trump denkt, zeker niet meer het geval is voor de fossiele industrie.
De conferentie had daarom uiteindelijk ook niet de door Dijksma bedachte titel ‘Climate First’ gekregen (met een knipoog naar het ‘America First’ van Trump), maar ‘Climate is big business’.

Uit haar toespraak in Californië
‘(…) Het gaat veel bedrijven niet snel genoeg. Overal zien we dat grote multinationals de overheid opjagen. Dat zien we niet alleen in Amerika waar duizenden bedrijven vragen om door te gaan met klimaatmaatregelen. Maar ook in mijn land vragen multinationals en wetenschappers om snel duidelijkheid te geven over het klimaatbeleid. Het is veelzeggend als een onderneming als Shell vraagt om hogere beprijzing van CO2-uitstoot.
Ik voeg daar graag 2 punten aan toe.
Ten 1e climate change als businesscase. Die wordt steeds aantrekkelijker! Kijk naar de prijsdalingen van schone energie. We staan echt op een turning point. Dat zien we in Nederland. Op dit moment bouwen we voor onze kust de grootste wind-op-zee parken ter wereld. In 2023 halen hier 5 miljoen huishoudens hun energie vandaan.
Een paar jaar geleden gingen we ervan uit dat er 5 miljard subsidie nodig was. De markt is zo gunstig dat er nu 0,3 miljard subsidie nodig is! En de verwachting is dat er binnen zeven jaar helemaal geen subsidie nodig is.

Mijn 2e punt: climate change als banenmotor. Klimaatbeleid schept nieuwe banen. In Nederland heeft bureau Mc Kinsey berekend dat goed klimaatbeleid 45.000 nieuwe banen creëert. In Amerika zijn 2,5 keer meer banen in de duurzame energiesector dan in de fossiele sector.  (…)

Nederland en Californië kunnen niet alleen elkaar versterken maar ook andere staten, andere landen helpen met klimaatverandering. Alleen al door op hele verschillende manieren te laten zien dat klimaatbeleid big business is. (…)’

 

Bronnen
Pauw, 29 mei 2017: Sharon Dijksma over haar klimaatconferentie in Californië
Rijksoverheid, 26 mei 2017: Toespraak van staatssecretaris Dijksma bij conferentie ‘Climate is big business’
Foto: still uit Pauw

 

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.