Staatssecretaris Dijksma zeer bezorgd over klimaatbeleid Trump en gaat actie voeren ín de VS

Staatssecretaris Dijksma zeer bezorgd over klimaatbeleid Trump en gaat actie voeren ín de VS

29 maart 2017Staatssecretaris Sharon Dijksma is niet alleen zeer bezorgd over het afbreken van het klimaatbeleid door Trump, ze gaat er als staatssecretaris ook actie tegen voeren met een internationale conferentie, ín de Verenigde Staten, onder de titel ‘Climate first’.

Dat maakt de NRC vandaag bekend op basis van een vraaggesprek met Dijksma.
Uit het bericht van de NRC
‘(…) Staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu, PvdA) organiseert – waarschijnlijk al in mei – in de VS een conferentie met de titel ‘Climate First’ – een knipoog naar Trumps campagneslogan ‘America First’. (…) Dijksma is zeer bezorgd en vraagt zich af of de doelen die zijn vastgelegd in het akkoord van Parijs (de gemiddelde temperatuurstijging wereldwijd een flink stuk onder de twee graden Celsius houden) zonder Amerikaanse betrokkenheid nog gehaald kunnen worden.
Die bezorgdheid was voor Nederland aanleiding om het conferentieplan in februari te bespreken tijdens een overleg met Europese ministers van Milieu. Het plan kreeg steun van de Europese Commissie en landen als Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Luxemburg, aldus Dijksma. Ze gaat er vanuit dat die landen ook aan de conferentie deelnemen. Daarnaast zullen Amerikaanse staten en progressieve steden, waarvan sommige de plannen van president Trump afwijzen, meedoen. (…) Dijksma is niet bang dat het organiseren van zo’n conferentie de relatie tussen Nederland en de VS zal schaden. „Het is een brede bijeenkomst en we praten in alle openheid over de vraag hoe we de doelen van Parijs kunnen realiseren. Wereldwijd is er een beweging die zegt: we gaan nu doorpakken. We laten dit niet meer uit onze handen vallen.” (…)’

 

Bronnen
NRC, 29 maart 2017: Nederland wil het klimaat redden van Donald Trump (via Blendle)
Foto Trump: donaldjtrump.com, foto Dijksma: Rijksoverheid

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.