Stad Groningen fel tegen gaswinningsplan NAM

Stad Groningen fel tegen gaswinningsplan NAM

13 mei 2016 – Alle raadsfracties van de gemeente Groningen zijn fel tegen het aardgaswinningsplan van de NAM. ‘Nog veel te veel.’

Op 1 april diende de NAM het nieuwe winningsplan in: 33 miljard kuub. Na alle commotie daarover trok de NAM het voorstel weer in. Nu is het: ‘handhaving huidig productieniveau van 27 miljard m3’. Ook de huidige verdeling over de productielocaties zou ongewijzigd moeten blijven.
Het aangepaste voorstel van de NAM wordt nu besproken in de betrokken gemeenten en provincies. Volgende maand zal minister Kamp een concept-gaswinningsbesluit nemen, mede gehoord de reacties van de gemeenten en provincies.

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden over de behandeling in de gemeente Groningen
‘(…)  In het winningsplan wordt volgens de stadse partijen nog van veel te veel kubieke meters gas gesproken.
Benni Leemhuis (GroenLinks): „Het is ontluisterend dat de NAM vier jaar na de beving bij Huizinge nog steeds met adviezen komt die niet onderbouwd zijn. Buitengewoon bedroevend.”
Andere fracties zijn dat met hem eens. De Groninger raad roept het stadsbestuur op fel tegen het huidige winningsplan in te gaan. Ze willen dat Groningen de druk ook in de Tweede Kamer erop houdt. Het plan zou veel meer moeten gaan over winnen van vertrouwen in plaats winnen van gas.
Jetze Luhoff (D66): „Als je vertrouwen wilt terugwinnen, verwacht je toch op zijn minst een plan waarin een perspectief wordt geschapen om gaswinning terug te draaien.” (…)’

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 12 mei 2016: Stad: keihard tegen winningsplan NAM (via Blendle)
Zie ook
FluxEnergie, 15 april 2016: NAM heeft gaswinningsplan gemaakt
FluxEnergie, 19 april 2016: NAM trekt voorstel om meer gas te winnen terug
Afbeelding uit NAM-winningsplan (infographic, pdf, 2 pag.)

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.