Zonnepanelen op het dak van het stadhuis van Oostende (foto energiehuis Eos)

Stadhuis Oostende produceert voortaan groene stroom

Voortaan wordt ongeveer 15% van de stroom die het stadhuis van Oostende verbruikt ter plaatse opgewekt. In het kader van het lokale Energiezorgplan liet het stadsbestuur einde februari 314 fotovoltaïsche zonnepanelen plaatsen op het dak van het stadhuis.

In juli 2016 lanceerden de stad, het lokale energiehuis Eos en distributienetbeheerder het Energiezorgplan. Het omvat een mix van energiebesparende maatregelen en de opwekking van hernieuwbare energie, om het elektriciteits- en brandstofverbruik van de belangrijkste stadsgebouwen met 20 tot 25% terug te dringen. Schepen voor energiebeleid en voorzitter van Eos Tom Germonpré (sp.a) raamt het hele kostenplaatje van de ingrepen op 2 miljoen euro. “Dankzij de gerealiseerde energiewinsten verdienen we deze investering op tien jaar tijd terug,” zegt hij.

In 2017 werd het dak van het stadhuis volledig gerenoveerd en voorzien van nieuwe dakisolatie. Na voltooiing van die werken werden er 314 fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak geplaatst, elk met een vermogen van 295 Wp. Op jaarbasis moeten ze ongeveer 85.000 kWh elektriciteit opwekken.

Een scherm in de inkomhal van het stadhuis zal de medewerkers en bezoekers de actuele opbrengst, de totale opbrengst sinds de start van de installatie en de vermeden CO2-uitstoot tonen.

Knokke-Heist waakt

Knokkke-Heist, na Oostende de grootste Vlaamse kuststad, maakt ook werk van de energietransitie, met recentere digitale technieken. Ze heeft in samenwerking met Engie een zestigtal sensoren geplaatst en verbonden met het nieuwe netwerk Sigfox. Ook het autonoom stadsontwikkelingsbedrijf en de Internet of Things-bedrijven IoT en Aptus werkten mee aan dit initiatief.

Met de zestigtal sensoren verspreid over de hele gemeente kan Knokke-Heist voortaan het verkeer beter in kaart brengen, de vuilnisophaling optimaliseren, de geluids-en luchtkwaliteit en de waterstanden in de kustgemeente monitoren. Alle gegevens worden verzameld en visueel voorgesteld op het gecentraliseerd platform Citysense. Dit maakt een vlotte opvolging mogelijk en snel ingrijpen bij problemen of afwijkingen mogelijk.

Parkeersensoren meten de aan- en afwezigheid van elektrische voertuigen op de daarvoor voorziene parkings in het centrum. Sensoren in het asfalt in de vier rijvakken van de Natiënlaan meten het aantal voertuigen die aankomen en vertrekken. Eenvoudige trackers sturen gegevens door over de positie van deze voertuigen. Vijf sensoren monitoren waterniveaus van kritieke riolen en de Zuidwatergang gracht. De vullingsgraad van de publieke vuilnisbakken wordt gecontroleerd aan de hand van sensoren in het deksel. Tien sensoren zorgen voor een extra beveiliging van de toegang tot de technische ruimtes van de gemeente zoals onder andere de watertoren, stockageruimtes en de strandcabines van de redders. Ook temperatuur en luchtvochtigheid in serverruimtes en openbare ruimtes kunnen gemonitord worden. Dit alles komt volgens Engie niet alleen het optimaal efficiënt gebruik ten goede, maar ook de beveiliging diefstal en de veiligheid in het algemeen.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.