‘Stadsverwarming duurder dan gas én minder keuzevrijheid’

‘Stadsverwarming duurder dan gas én minder keuzevrijheid’

12 april 2017Prijsvergelijker EasySwitch meldt dat stadsverwarming duurder is dat zelf stoken op gas. ‘Vergelijking wijst uit dat consumenten € 174 per jaar meer kwijt zijn wanneer zij stadswarmte hebben in plaats van gas.’

Uit het persbericht van EasySwitch
‘(…) Er komen steeds meer klachten over de hoge prijzen van stadswarmte. Zij kunnen niet meer hun eigen energieleverancier uitkiezen en zitten verplicht vast aan stadswarmte.
De warmtenetten worden aangelegd en gefinancierd door grote energieleveranciers. Om de investering terug te verdienen worden de kosten doorberekend in de prijs voor stadswarmte en komen vervolgens terecht bij de bewoners. Door de warmtewet zouden bewoners een prijs moeten betalen die ‘niet-meer-dan-anders’ is, maar hierbij rekent de Autoriteit Consument en Markt met prijzen die niet representatief zijn voor de markt.

Wij hebben daarom de prijzen van stadswarmte en gas naast elkaar gelegd om in beeld te brengen wat de kostenposten zijn en hoe groot het verschil in kosten daadwerkelijk is. Hierbij is rekening gehouden met de aanschaf en het onderhoud van een cv-ketel voor afnemers van gas. De vergelijking wijst uit dat consumenten €174 per jaar meer kwijt zijn wanneer zij stadswarmte hebben in plaats van gas. Hieruit concluderen we dat het stadswarmte tarief wel degelijk meer dan anders is.

Niet duurzaam
De stadswarmte die aardgas moet vervangen bestaat uit restwarmte van afval- en kolencentrales. Bij het verbranden van steenkool en afval komt een hoop warmte vrij dat door middel van stadswarmtenetten hergebruikt kan worden om huizen te verwarmen. Deze huizen hoeven zelf geen gas meer te verstoken waardoor de CO2 vermindert. De centrales zelf stoten echter wel veel CO2 uit en zijn zelf dus alles behalve duurzaam.

Daarnaast kan restwarmte niet zomaar hergebruikt worden. Er zijn grootschalige projecten nodig om pijpleidingen in de grond te leggen die deze warmte kunnen vervoeren. De kosten hiervan liggen dusdanig hoog dat het nog jaren duurt voordat de investering hiervan is terugverdiend. De huizen die nu al aangesloten zijn op stadswarmte zullen vele jaren afhankelijk zijn van de CO2 uitstotende centrales. Naarmate het aantal huizen met stadswarmte wordt uitgebreid, neemt de vraag naar deze niet-duurzame restwarmte ook toe. Dit is geen houdbare oplossing voor de energietransitie die Nederland nodig heeft.

Verduurzamen
Als we in Nederland naar een schoon milieu toe willen moet niet alleen de gaskraan dicht maar moeten ook de steenkoolcentrales sluiten en moeten we ons afval reduceren door middel van recycling. Voor een duurzame toekomst moeten we gaan investeringen in technieken die echt duurzaam zijn en geen CO2 uitstoten, zoals warmtepompen, zonnepanelen en geothermie.


(Jaarlijkse kosten op basis van gemiddeld verbruik (35GJ/1232 m3)

.

Bronnen
EasySwitch, persbericht, 12 april 2017: Stadswarmte: Een hoge prijs en minder keuzevrijheid
Zie ook
FluxEnergie, 15 februari 2016: Stadsverwarming niet zo energiezuinig als gedacht

Foto: Nuon (Jorrit Lousberg)

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.