Start-up wekt stroom op met turbines in de waterleiding

LUCID ENERGIE turbine waterleiding23 augustus 2015Het startende bedrijf Lucid Energy wekt stroom op door turbines in waterleidingen te plaatsen. Het systeem wekt tot 2 megawatt per kilometer leiding op, zo meldt Duurzaam Bedrijfsleven.

Het energiesysteem van de Amerikaanse start-up Lucid Energy wekt energie op uit het water dat door waterleidingen stroomt. Het bedrijf ziet toepassingen in de industrie, drinkwaterleidingen, afvalwaterleidingen en irrigatie bij boerenbedrijven.

Uit het bericht van Duurzaam Bedrijfsleven
‘(…) Afhankelijk van de locatie kan het concept van Lucid Energy bijna 2 megawatt per kilometer pijpleiding opwekken. Het verdient zich dan in 15 tot 20 jaar terug. De start-up gaat in de berekeningen uit van een pijp met een diameter van 1 meter, met voldoende verval in de leiding. Het is nadrukkelijk de bedoeling energie op te wekken uit water dat stroomt door de zwaartekracht.
In het vlakke Nederland zal het concept dan ook niet werken. Wel is LucidEnergy naar eigen zeggen in gesprek met overheden en waterbedrijven in onder meer Zuid-Afrika, Canada, Zuid-Amerika en China. In thuisstad Portland heeft de start-up al een pilot gerealiseerd. (…)’

In deze video wordt uitgelegd hoe het systeem werkt.

Bronnen
Duurzaam Bedrijfsleven, 20 augustus 2015: Start-up wekt stroom op met turbines in drinkwaterleiding
Website Lucid Energy

Foto en video: Lucid Energy

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.