Statoil bouwt eerste drijvende windmolenpark

Statoil bouwt eerste drijvende windmolenpark

6 november 2015Statoil gaat het eerste drijvende windmolenpark ter wereld bouwen: het Hywind-park voor de kust van Schotland. Vijf drijvende turbines kunnen straks ongeveer 20 duizend huishoudens van stroom voorzien.

De vijf drijvende turbines van ieder 6 MW komen 25 kilometer uit de kust van Peterhead in Schotland. De eerste stroom uit het proefproject wordt eind 2017 verwacht. De drijvende turbines worden met kabels op hun plek gehouden.

Hywind wordt het eerste drijvende windpark, maar met de techniek heeft Statoil al ervaring opgedaan. Voor de kust van Noorwegen draait een prototype van de drijvende turbines al zes jaar.

151106 STATOIL truc turbine big benUit het persbericht van Statiol
‘(…) “Our objective with the Hywind pilot park is to demonstrate the feasibility of future commercial, utility-scale floating wind farms. This will further increase the global market potential for offshore wind energy, contributing to realising our ambition of profitable growth in renewable energy and other low-carbon solutions,” says Irene Rummelhoff, Statoil’s executive vice president for New Energy Solutions. (…)’

Drijvende turbines hebben een paar voordelen. Zo kunnen ze worden geïnstalleerd in water van 100 meter of dieper. Daarmee wordt het gebied waar offshore windturbines gebouwd kunnen worden fors uitgebreid. Voor vaste offshore turbines is de ideale waterdiepte 20 tot 25 meter.
Bovendien zitten er praktische voordelen aan een verplaatsbare windmolen.

Uit een bericht van MO 
‘(…) Drijvende turbines hebben het potentieel om de kosten van windenergie op zee drastisch te verminderen. Ze kunnen niet alleen in een haven geassembleerd worden, maar blijven ook daarna mobiel en kunnen bijvoorbeeld voor reparaties terug naar een haven gesleept worden, of zelfs naar een ander windmolenpark.(…)’

Joop Helder van maritiem kennisinstituut Marin in Trouw
‘(…) “Als je een kaart zou maken van alle plekken ter wereld waar vaak genoeg voldoende wind staat om energie te winnen, zul je zien dat de zee op veel van die plekken te diep is voor vaste windmolens. Als je het zo bekijkt is er een groot potentieel voor drijvende windmolens. Drijvende windmolenparken liggen bovendien vaak ver uit de kust en zijn zo geen doorn in het oog.” (…)’

Helder ziet ook uitdagingen. Het onderhoud ver op zee, het effect op vaarroutes en eventuele schade aan koraal of vissen door de kabels. Voor Nederland zijn de drijvende turbines niet geschikt, vanwege de geringe diepte van de zee.

Eerder deze maand kwam Energy Technologies Institute (ETI) met een rapport waarin het onderzoeksinstituut concludeerde dat windenergie van drijvende turbines al rond 2025 een geloofwaardige, kosteneffectieve optie kon zijn voor Groot-Brittannië. Verder haalde edie.net Maurice Jenkens aan, van de Zweedse ontwikkelaar van drijvende windturbines Hexicon. Jenkens voorspelt dat drijvende windparken een vlucht nemen in landen met diepe wateren, zoals Japan, Taiwan, de Verenigde Staten en Schotland.

Bronnen
Statoil, 3 november 2015: Statoil to build the world’s first floating wind farm: Hywind Scotland 
Trouw, 5 november 2015: Drijvende windmolens liggen muurvast
MO, 4 november 2015: Schotland krijgt grootste drijvende windmolenpark ter wereld
The Guardian, 2 november 2015: World’s largest floating windfarm gets green light in Scotland
edie.net, 22 oktober 2015: Floating wind turbines could be cost-competitive in 10 years, says ETI
edie.net, 5 oktober 2015: ‘Matter of time’ before floating wind is competitive power source
Energy Technologies Institute, rapport, 2015: Offshore Wind, Floating Wind Technology

Illustratie boven: Drijvend windpark Hywind (Statoil)
Illustratie midden: Drijvende turbine naast Big Ben ter illustratie van de maat (Statoil)
Video: Statoil

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.