Stedin kan nu hennepkwekerij herkennen

30 januari 2016Netbeheerder Stedin heeft ontdekt dat illegale hennepkwekerijen met slimme software op afstand te herkennen zijn in het elektriciteitsnet.

Uit het bericht van Stedin
‘(…) Met deze unieke ontdekking heeft Stedin een nieuw middel gevonden om energiediefstal en brandgevaarlijke situaties bij hennepkwekerijen op te sporen. “We merken dat criminelen steeds innovatiever worden in het verbergen van hennepkwekerijen”, zegt Stedin’s hoofd fraudebestrijding Dave de Wit. “Bijvoorbeeld door ventilatie te maskeren is het voor de politie en ons steeds moeilijker illegale praktijken en gevaarlijke situaties op te sporen via bijvoorbeeld een warmtebeeldcamera. We kunnen daarom niet stilzitten. Door nieuwe digitale technieken toe te passen en slim gebruik te maken van ons energienetwerk verwachten we in 2016 nieuwe stappen te maken in de bestrijding van energiefraude.” 

Elektriciteitsstations voorzien van slimme software
Stedin kan de exacte details van deze nieuwe techniek niet bekend maken, maar kan de werking ervan wel uitleggen. Stedin heeft in haar gebied tienduizenden elektriciteitsstations staan die stroom over de wijken en buurten verdelen. Deze elektriciteitsstations worden de komende jaren allemaal voorzien van slimme, digitale energiemeters. Deze slimme meters zijn uitgerust met geavanceerde software. Zodra deze software detecteert dat er in het elektriciteitsnet van de wijk een hennepkwekerij aanwezig is, geeft de meter automatisch een signaal af waarna politie en Stedin een onderzoek instellen.

Melden draagt bij aan een veilige leefomgeving
Naast nieuwe techniek blijft Stedin inzetten op een intensieve samenwerking met gemeenten, politie-eenheden en OM. Ook roept Stedin gevaarlijke situaties en vermoedens van een hennepkwekerij te melden. De Wit: “De gevolgen van hennepkwekerijen en het belang van het melden zijn nog niet genoeg doorgedrongen. Door gerommel met de energieaansluiting en onveilige elektrische bedrading is de kans op kortsluiting en brand groot. Een op de vijf woning- en bedrijfsbranden ontstaan door geknoei met elektriciteit. Levensgevaarlijk! Niet alleen voor de kweker of bewoner, maar ook voor vaak onwetende buren.”
Een hennepkwekerij kan direct gemeld worden bij politie, Misdaad Anoniem 0800 – 7000 of Stedin. Niet alleen omdat illegale hennepkwekerijen levensgevaarlijk zijn: de rekening van de gestolen energie – jaarlijks zo’n 200 miljoen euro – betalen alle consumenten en bedrijven met elkaar.

Minder hennepkwekerijen, meer energiefraude ontdekt
In 2015 zijn er in het randstedelijk gebied minder hennepkwekerijen ontdekt dan in het jaar ervoor. Het ging totaal om 1352 gevallen, 16 procent minder dan in 2014. Wel zijn er 2,5% meer gevallen van energiediefstal ontdekt, zonder dat er sprake was van een hennepkwekerij. De afname in het aantal gevonden kwekerijen komt onder meer door de reorganisatie waarin aannemer Joulz grotendeels werd geïntegreerd bij Stedin. Daarnaast had ook de politie te maken met andere prioriteiten zoals de opvang van vluchtelingen en een cao-conflict. (…)’

Bronnen
Stedin, 30 januari 2016: Stedin kan met slim gebruik elektriciteitsnet hennepkwekerij op afstand vinden
Foto: Stedin

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.