Stedin stapt in internationaal initiatief voor blockchain

11 mei 2017Stedin gaat met negen andere internationale energiepartijen onderzoeken hoe blockchaintechnologie kan bijdragen aan een efficiëntere energie-uitwisseling tussen energieverbruikers en duurzame energieopwekkers. 

Stedin stapt daartoe in de Energy Web Foundation, samen met Centrica plc, Elia, Engie, Royal Dutch Shell plc, Sempra Energy, SP Group, Statoil ASA, TWL (Technical Works Ludwigshafen AG) en Tokyo Electric Power Co (Tepco).

Uit een bericht van Stedin
‘(…) David Peters, directeur Strategie en Innovatie van Stedin: “De toepassing van blockchaintechnologie in de energiesector staat nog in de kinderschoenen, maar heeft een disruptief karakter. EWF gaat onderzoeken waar dit de meeste waarde kan hebben. Denk aan nieuwe businessmodellen waar consumenten ook bij betrokken worden, lagere transactiekosten en een efficiënter gebruik van ons netwerk.”(…)

Wat is de blockchaintechnologie?
Blockchaintechnologie verlaagt de kosten van transacties. Dat komt omdat slechts één kopie van de gegevens van transacties wordt opgeslagen. Hierdoor zijn afstemming en afhandeling overbodig. Blockchaintechnologie kan in potentie een belangrijke en mogelijk zelfs revolutionaire rol spelen in de energiesector. Belangrijk, omdat de blockchaintechnologie zowel de kosten van energierekeningen kan verlagen als de behoefte aan werkkapitaal bij transacties op de groothandelsmarkten voor gas of elektriciteit. En revolutionair omdat het interactie op het grensvlak tussen distributiesystemen en consumenten mogelijk maakt. Interactie tussen miljoenen energie-installaties, zoals verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen, boilers, elektrische voertuigen, batterijen en zonne-energiesystemen. Bovendien ondersteunt het energieleveranciers en netbeheerders bij het op grote schaal integreren van meer variabele duurzame energiecapaciteit tegen veel lagere kosten.

Automatiseren van de vraag naar energie
Hervé Touati, president directeur van EWF: “De grootste uitdaging van de energiesector in de 21e eeuw is om meer duurzame energie op een kosteneffectieve manier in het net te integreren bij een grotendeels stabiele of afnemende vraag. De enige manier waarop we dit kunnen doen is door de vraagzijde te automatiseren. Dit kan leiden tot een sterke stijging van het aantal deelnemers dat toegang krijgt tot het net. Dat vereist automatisering op het grensvlak tussen distributiesystemen en consumenten en de integratie van deze automatisering met de groothandelsmarkten. We zijn erg verheugd over de potentiële faciliteiten die blockchaintechnologie biedt om deze visie te realiseren. Blockchain zal niet de enige bouwsteen van het net van de 21e eeuw zijn, maar wel een van de belangrijkste. Bovendien biedt het kosteloos een veel hoger niveau van cybersecurity. Het pakt zo als neveneffect een van de belangrijke zorgpunten ten aanzien van gespreide energiebronnen aan.” (…)’

Uit een bericht van Power Engineering International
‘(…) EWF says it has identified nearly 200 potential use cases for blockchain technology in the energy sector and, after securing $2.5m in an initial funding round, the group plans to develop a commercial version of a blockchain software platform within two years.
Blockchain technology can allow energy devices such as HVAC systems, water heaters, electric vehicles, batteries and photovoltaicsystems to transact with each other at the distribution edge while supporting utilities and grid operators in integrating more utility-scale variable renewable energy capacity at much lower cost, EWF said.
The group also said the technology can mitigate cybersecurity risks. (…)’

Bronnen
Stedin, 10 mei 2017: Stedin sluit zich aan bij wereldwijd initiatief voor blockchain
Power Engineering International, 9 mei 2017: Companies to join forces for energy blockchain project
Website Energy Web Foundation

Foto: Energy Web Foundation, Stedin

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.