Steeds meer ‘gasloze’ huizen

8 juli 2015 – Nederland telt nu zo’n 2.000 ‘All-Electric-huizen’, huizen zonder gasleiding. Door de toenemende onzekerheid over aardgas en de klimaatdiscussie zijn ze duidelijk in opkomst.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Projectontwikkelaars, overheden en netbeheerders [kiezen] vaker voor wijken zonder gasleidingen. “Het zijn nu kleine aantallen maar de ambitie is om meer dan honderdduizend huizen op deze manier van energie te voorzien”, zegt Marko Kruithof, manager Duurzaam van netbeheerder Stedin.
Hoog Dalem in Gorinchem is zo’n All-Electric wijk. De duizend huizen worden verwarmd met een warmtepomp op elektriciteit. Die haalt grondwater uit een bron onder de wijk. Het water stroomt door leidingen in de vloeren en kan in de zomer ook als koeling dienen.
Ronald Schilt adviseert op het gebied van gasloze wijken. Volgens hem heeft gasloos wonen, behalve dat het duurzaam is, nog twee belangrijke voordelen. “Je hoeft geen twee energiesystemen, dus elektriciteit en gas, naast elkaar aan te leggen. Dat scheelt kosten. En het is ook veiliger. Er vallen ieder jaar een aantal doden door ongelukken met gas.”
Toby Elson van energiebedrijf Eneco ziet de ommekeer aan de aanschaf van warmtepompen die de cv-ketel vervangen. Die is de afgelopen vijftien jaar explosief gestegen, van zo’n 6000 naar 100.000 per jaar. (…)’

Deskundigen verwachten niet dat er snel veel all-electric wijken zullen ontstaan, omdat het elektriciteitsnet dat nog niet aan kan.

Uit een bericht van bouwbedrijf Heijmans
Van de duizend woningen in de all-elelectric-wijk Hoog Dalem in Gorinchem zijn er vijftig waarbij bovendien geëxperimenteerd wordt met het opslaan van zelf opgewekte zonnestroom. ‘(…) Zij nemen deel aan een grootschalig onderzoek om door collectief zonnestroom op te wekken, op te slaan en het bijsturen van hun verbruik, grotendeels zelfvoorzienend te worden. (…)’

Uit een bericht van netbeheerder Stedin
‘(…) “Met nieuwe technologieën kunnen bewoners van Hoog Dalem zelf energie opwekken, opslaan en op gunstige momenten gebruiken. Stedin stemt als netbeheerder vraag én aanbod van energie op elkaar af om zo onze klanten altijd te voorzien van veilige en betrouwbare energie”, [zegt] Marko Kruithof, manager Duurzaamheid & Vernieuwing bij Stedin. (…) Wanneer de warmtepompen veel verbruiken, compenseren de accu’s dat. Daarnaast krijgen de bewoners via software inzicht in hun energieverbruik, hoeveel de zonnepanelen opwekken en in hoeveel de accu oplaadt. Wij analyseren de accu’s en het verbruik, om te zien hoe we nog efficiënter energie kunnen opslaan. (…)’

Bronnen
NOS, 7 juli 2015: Gasloos wonen in opkomst
NOS, 7 juli 2015: Journaalitem (video 1’18”)
Heijmans, 26 februari 2015: Hoog Dalem: Zelf opgewekte én opgeslagen zonne-energie
Website Stedin over het project Hoog Dalem

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.