Steeds meer Nederlandse groene stroom

11 januari 2017Nederlanders kiezen steeds vaker voor groene stroom, ook voor ‘echt’ groene stroom uit Nederland. Dat meldt energievergelijker Pricewise op basis van eigen onderzoek.

Uit het persbericht van Pricewise
‘(…) Nederlanders kiezen in groten getale voor groene stroom van eigen bodem. (…) Vorig jaar bevatte 73% van de afgesloten energiecontracten groene stroom uit Europa. Dat is inclusief 20% ‘echt’ groene stroom uit Nederland. Dit laatste percentage ligt bijna drie keer hoger dan in 2015 (7,3%). Onze duurzame energie komt vooral voort uit windmolens, een beetje zonnepanelen en een heel klein beetje waterkracht.

Verschillen tussen provincies 

Groene stroom van Nederlandse bodem was onder de nieuwe energiedeals populairder dan ooit. In de Zeeuwse contracten zat gemiddeld 25% ‘echt’ groene stroom. Utrecht werd tweede met afgerond 23%, gevolgd door Flevoland (22%), Noord-Holland (21%), en Noord-Brabant (21%).

De ranglijst: 

 1. Zeeland (25%)
 2. Utrecht (23%)
 3. Flevoland (22%)
 4. Noord-Holland (21%)
 5. Noord-Brabant (21%)
 6. Limburg (21%)
 7. Zuid-Holland (20%)
 8. Groningen (20%)
 9. Gelderland (18%)
 10. Overijssel (17%)
 11. Drenthe (16%)
 12. Friesland (16%)

‘Hollandse groene stroom’ nu qua prijs concurrerend
Volgens directeur Hans de Kok van Pricewise zijn die ontwikkelingen niet enkel te danken aan een groeiende groep milieubewuste consumenten. “Dit komt vooral doordat ‘echte Hollandse’ groene stroom qua prijs nu kan wedijveren met waterkrachtstroom uit Noorwegen of zelfs met grijze kolenstroom. Dit is wereldwijd het geval; de productiekosten van duurzame energie liggen soms niet veel hoger dan die van niet-duurzame energie. Het is dus vooral een kwestie van vraag en aanbod”, aldus De Kok. (…)’

Bronnen
Pricewise, 11 januari 2017: Groene stroom uit Nederland wint steeds meer terrein

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.