MariaGodfrida via PixaBay CC0

Steeds meer zonne-energie van collectieve dakdelers

Het aantal mensen dat zelf zonne-energie opwekt zonder een eigen dak te hebben, stijgt. In 2017 werden in Nederland bijna 75.000 zonnepanelen geïnstalleerd, doordat huishoudens direct investeerden in zonnepanelen op het dak van een ander, blijkt uit onderzoek van financieringsplatform ZonnepanelenDelen. 

Met name in Noord-Holland, Brabant en Gelderland werd veel geld opgehaald om zonne-energieprojecten te realiseren waar huishoudens direct in participeren. In totaal zijn inmiddels 313 projecten gerealiseerd, vooral op daken van van boeren, MKB-bedrijven, zorgvastgoed of scholen. Doordat de kosten van zonne-energie installaties daalden en deelnemers meer samenwerkten met duurzame banken en fondsen, kon met een gecrowdfunde euro veel meer capaciteit geplaatst worden dan in voorgaande jaren.

Gestapelde financiering

In 2017 staken Nederlandse huishoudens 15,5 miljoen euro in collectieve zon, constateert ZonnepanelenDelen. Behalve via haar eigen platform, gebeurde dat ook via crowndfundingplatforms als Greencrowd en DuurzaamInvesteren. Daarnaast werven veel initiatieven deelnemers via eigen websites.

De projecten waar de deelnemers hun geld in staken worden daarnaast gefinancieerd met verschillende regelingen waarmee de Nederlandse overheid zonne-energie stimuleert. ZonnepanelenDelen zag een verdubbeling van het gebruik van de postcoderoosregeling, waarbij deelnemers in de postcode nabij het zonne-energieproject moeten wonen om belastingvoordeel te krijgen. Door samen te werken met financieringspartijen bleken burgers bovendien in staat genoeg vermogen te genereren voor een grootzakelijke netaansluiting, die nodig is om de SDE+-regeling te kunnen gebruiken.

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.