Weinig steun voor bijstook biomassa in kolencentrales. Terugdraaien?

Weinig steun voor bijstook biomassa in kolencentrales. Terugdraaien?

2 februari 2017Er is zo weinig steun voor de bijstook van biomassa in kolencentrales, dat een nieuw kabinet de subsidie daarvoor wel eens zou kunnen stoppen. Dat concludeert het dagblad Trouw op basis van een onderzoek dat de krant liet uitvoeren door Ipsos.

Trouw liet onderzoeken hoe het besluit van het kabinet om de bijstook van biomassa (houtpellets) bij de kiezers is gevallen. Niet best, blijkt uit het Ipsos-inderzoek.

Uit het artikel van Trouw daarover
‘(…) Het kabinet trekt er miljarden voor uit, maar VVD- en PvdA-kiezers willen dat dit stopt. PvdA-kiezers vinden het maar niks dat het rijk subsidie geeft voor het opstoken van houtkorrels. Liefst 70 procent van hen wil dat de overheid de steun stopzet. VVD-kiezers zijn ook in meerderheid tegen dit huidige kabinetsbeleid. Dit geldt overigens voor vrijwel álle partijen in de Tweede Kamer. Aanhangers van PVV, SGP en de Partij voor de Dieren zijn het minst fel gekant tegen de biomassameestook, waar energiebedrijven alleen voor kiezen als ze subsidie krijgen. (…)
Gezien het lage politieke en maatschappelijke draagvlak, zou een nieuw kabinet wel eens een streep kunnen gaan zetten door subsidie voor biomassa. (…)’

‘Overheid moet veel steviger klimaatbeleid voeren’

De ondervraagden vinden ook dat de overheid veel harder moet optreden om de klimaatproblemen aan te pakken.
‘(…) Vooral mannelijke kiezers vinden dat de overheid hard moet optreden om de klimaatproblemen aan te pakken, blijkt uit het Ipsos-onderzoek onder 1101 Nederlanders. Een aanzienlijk groter aandeel mannen dan vrouwen is voorstander van strenge regels en wetten voor een beter milieu. (…)’

 

Bronnen
Trouw, 1 februari 2016: Weinig steun voor stroom uit hout (via Blendle)
(Geen link naar het rapport aangetroffen)
Foto’s: Amercentrale te Geertruidenberg (RWE/Essent). (Still uit dronebeelden van Wouw Luchtopnames)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.