Acties tegen Urenco

21 september 2015De stichting Vedan gaat actievoeren tegen Urenco, aldus meldt Tubantia. Op 26 oktober is in Almelo een discussieavond met twee nog niet nader genoemde Tweede Kamerleden. 

Stichting Vedan (Vredes- En Duurzaamheids Activiteiten Netwerkstad) overlegde dit weekeinde met Duitse partners over een reactie op een incident bij Urenco Almelo. Daarbij kwam op 27 augustus radioactiviteit vrij. Eric Smaling, SP-Kamerlid, stelde kamervragen over het incident, die minister Schultz van Haegen vorige week beantwoordde. Zo summier dat het alleen maar vragen oproept, zo laat woordvoerder Jan Schaake van Vedan weten.

Uit het bericht van Tubantia
‘(…) De kwestie is actueel omdat twee van de drie Urenco aandeelhouders, Engeland en Duitsland, Urenco willen verkopen aan een marktpartij. Nederland heeft nog geen standpunt ingenomen. De Tweede Kamer wacht op een brief van Dijsselbloem waarin vragen over de financiële kant worden beantwoord.
Vedan is bang dat Nederland bij verkoop het laatste restje invloed op de bedrijfsvoering uit handen geeft en het zicht verliest op de veiligheid. (…)’

Incident in augustus
Op 27 augustus werd in de ventilatiekanalen bij uraniumverrijker Urenco verhoogde radioactiviteit gemeten.

Uit een bericht van RTV Oost
‘(…) Het incident vond plaats in een hulpsysteem waar het verrijkte uranium vanuit de centrifuges wordt verzameld in cilinders. Er waren op dat moment geen medewerkers in de nabije omgeving.
Het incident werd opgemerkt door de operators in de regelzaal en deze hebben volgens procedure stappen ondernomen om het proces veilig te stellen. Uit voorzorg zijn enkele ruimtes tijdelijk ontruimd. (…)’

Urenco lichtte de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) in en voerde metingen uit in en om het gebouw. ‘Inmiddels zijn er 80 metingen op het dak van SP5 verricht en 50 metingen op de rest van ons terrein. Er zijn geen verhoogde waarden aangetroffen’, aldus Urenco op zijn website. Schultz in haar antwoord op de kamervragen: ‘De door Urenco uitgevoerde metingen wijzen aan dat er geen medewerkers zijn blootgesteld aan radioactief materiaal anders dan bij reguliere werkzaamheden’.

Bronnen
Tubantia, 21 september 2015: Protesten gepland tegen Urenco
RTV Oost, 27 augustus 2015: Lichte verhoging van radioactiviteit gemeten na incident bij Urenco in Almelo
Urenco, 1 september 2015: Incident in verrijkingsfabriek SP5
Antwoord van Schulz van Haegen op kamervragen Smaling, 17 september 2015

Zie ook
FluxEnergie, 31 augustus 2015: Kamervragen over vrijgekomen radioactiviteit productiehal Urenco

Foto: Urenco

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.