‘Stimuleer elektrisch vervoer met af en toe een benzine-auto’

17 augustus 2016Elektrische auto’s hebben vaak (op 87 procent van de dagen) genoeg aan de ’s nachts opgeladen accu, maar dus niet altijd. Op de andere dagen zouden de bezitters van een elektrisch voertuig makkelijk de beschikking moeten hebben over een benzine-auto. 

Dat stellen de Amerikaanse onderzoekers die concludeerden dat de accu meestal niet nog eens opgeladen hoeft te worden gedurende de dag. Op de dagen dat dat wel zou moeten, stellen de onderzoekers een alternatief voor voor het laden: een leenauto op benzine. Dat zorgt ervoor dat de automobilist niet hoeft te wachten langs de weg en maakt de invoering van de elektrische auto minder afhankelijk van de ontwikkeling van het netwerk van laadstations, aldus een van de onderzoekers in The Guardian.

Een van de onderzoekers in The Guardian
‘(…) “The picture I have is of a lot of people owning electric cars but then being able to very conveniently get an internal combustion engine vehicle to take that long road trip,” Trancik said. “That needs to be as easy as getting an Uber.” (…)’

Het onderzoeksteam werkt aan een app die kan voorspellen wanneer de automobilist de dag niet doorkomt met zijn elektrische auto zonder opnieuw te laden en dus een benzine-auto nodig heeft. Deze voorspelling is gebaseerd op factoren als afstand, de snelheid en het weer (is er veel verwarming of air conditioning nodig). Als een benzine-auto nodig is, kan die via een lokaal bedrijf of van buren geleend worden. Daar is nog wel wat verbetering in te behalen, aldus de onderzoekers.

‘(…) “We still need a little bit of business model innovation, with community car sharing, or car sharing [businesses] where you could maybe order one the night before on that small number of very high-energy days.” (…)’

Bronnen
The Guardian, 15 augustus 2016: Electric cars could drive the future – but not without old-fashioned vehicles
FluxEnergie, 16 augustus 2016: Onderzoek: ‘Actieradius elektrische auto meestal groot genoeg’
NRC Next, 16 augustus 2016: Elektrische auto kan meeste ritten aan (via Blendle)
Nature Energy, 15 augustus 2016: Electric vehicles: Driving range

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.