‘Stimuleer elektrisch vervoer met netwerk van snellaadstations’

17 augustus 2016Om de opmars van elektrische auto’s te stimuleren, moet opladen net zo makkelijk worden als tanken. Aldus schrijft Bart Lubbers van snellaad-startup Fastned in een pleidooi voor een netwerk van snellaadstations.  

In de NRC schreef Bart Lubbers van Fastned een pleidooi voor de aanleg van een netwerk van snellaadstations in Nederland. Ook Mark Schreurs (MisterGreen), Auke Hoekstra (TU Eindhoven), Geert Kloppenburg (Urgenda) en Eric Beers (Vereniging Elektrische Rijders) ondertekenden de brief.

Uit het opiniestuk in de NRC
‘(…) Omdat thuis laden beperkt mogelijk is, zal laden in de publieke ruimte doorslaggevend worden [voor de aanschaf van een elektrische auto]. Eén innovatieve manier om dit te doen heeft tot nu toe weinig aandacht gekregen: supersnel laden. De volgende generatie elektrische auto’s heeft een range van zo’n 300-500 km, en kan in 20 minuten bij een snellaadstation opladen. Voor de reguliere wekelijkse 300 km zal een oplaadtijd van een koffiepauze voldoende zijn.
De afgelopen jaren hebben Nederlandse gemeenten en provincies ingezet op publieke laadpalen waar langzaam geladen wordt. Dat bleek een geweldige aanzet om elektrische auto’s in Nederland van de grond te krijgen. Voor de deur opladen is prettig en zo kunnen we bovendien zon en wind gebruiken op momenten dat die overvloedig zijn. Toch is het de vraag of deze benadering alleen voldoende is. Door grotere batterijen, car sharing en zelfrijdende auto’s zal een grotere behoefte ontstaan aan snelle laadcapaciteit.
Wat momenteel ontbreekt is duidelijk overheidsbeleid, dat snelladen bevordert. Naast gemeentelijke laadpalen is de tijd rijp voor een nationaal netwerk van snellaadstations langs snelwegen, provinciale wegen en uitvalswegen van steden. Dat betekent concreet het aanwijzen van goede locaties en co-financiering van de eerste 500 stations. Dit rudimentaire netwerk zal aanstaande elektrische rijders het noodzakelijke vertrouwen geven over te stappen naar deze nieuwe technologie. (…)’

Bron
NRC, 15 augustus 2016: Maak opladen net zo makkelijk als tanken

Foto: Supercharger snellaadstation van Tesla bij Van der Valk Hotel Stein-Urmond (Van der Valk)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.