‘Stop met aansluiten van huizen op gasnet’

‘Stop met aansluiten van huizen op gasnet’

15 december 2016Nederland moet van het gas af, en wel in 2035. Daartoe moet meteen gestopt worden met het aansluiten van nieuwe woningen op het gasnet. Dat stelt Geertje van Hooijdonk van Natuur en Milieu. 

Uit het bericht van Natuur en Milieu
‘(…) 2035. Dat is het jaar dat Nederland gasvrij moet zijn om de klimaatdoelstelling van Parijs te halen. De Nederlandse overheid moet dit jaar als deadline stellen en vanaf nu de regie pakken om ons naar een gasloze toekomst te leiden. Een belangrijke voorwaarde hiertoe is het afschaffen van het aansluitrecht op gas en de aansluitplicht. In de Energieagenda die vorige week is verschenen, wordt de aanschafplicht en het aanschafrecht niet wettelijk geregeld. Ook ligt het streefjaartal in de Energieagenda, 2050, te ver weg. Tijd om een ambitieus en concreet plan voor gas op te stellen en deze in de wet te verankeren. (…)’

Draagvlak voor afscheid van aardgas is er, aldus Van Hooijdonk. Ze verwijst naar een onderzoek van de NVDE uit november waaruit bleek dat 65 procent van de Nederlanders positief tot zeer positief staat tegenover een toekomst met gasloze woningen. Bovendien is het duur om het gasnet aan te leggen en te onderhouden: 1 miljard euro, ofwel 200 euro per huishouden per jaar, aldus Van Hooijdonk.

‘(…) En wettelijk is bepaald dat investering in het gasnet over 40 jaar worden afgeschreven. Dus iedere euro publiek geld die we nu nog in het gasnet investeren is niet rendabel. (…)
Technisch is het allang mogelijk om gasloos te bouwen en te wonen. De overheid moet nu de norm stellen en snel handelen om de doelstelling van 2035 te bereiken: nu stoppen met het aansluiten van nieuwe wijken op gas. In 2018 stoppen met het vervangen van het gasnet. Zonder regie en wetgeving is het onmogelijk om klimaatneutraal, duurzaam en gasloos te worden. Tijd dus dat de overheid een stip op de gasvrije horizon zet en er voor 2035 zorgt dat we van het gas af zijn. (…)’

Bronnen
Natuur en Milieu, 14 december 2016: ‘Overheid, maak Nederland voor 2035 gasvrij’
NRC Next, 15 december 2016: Stop nu meteen met huizen aansluiten op het gasnet (via Blendle)
FluxEnergie, 6 december 2016: HIER Klimaatbureau: Niemand wil eerste zijn zonder gasaansluiting

Foto: Enexis
Inzet Van Hooijdonk: Natuur en Milieu

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.