‘Stop inkoop bloedkolen Colombia’

10 februari 2016Nederlandse energiebedrijven moeten stoppen met de inkoop van bloedkolen uit Colombia, tot mijnbouwbedrijven met genoegdoening komen voor de slachtoffers van de mijnbouw. Dat stelt Marianne Moor van Colombia Pax in Trouw.

In Colombia maken de regering en de rebellenbeweging Farc zich op voor ondertekening van een vredesakkoord. En dat is hét moment voor de Nederlandse energiebedrijven om druk uit te oefenen op de internationale mijnbouwbedrijven die de paramilitairen steunden met geld en strategische informatie.

Uit het bericht van Trouw
‘(…) De paramilitaire groep heeft in dit gebied minstens 3100 mensen vermoord en 55.000 boeren van hun land verdreven. Voor tienduizenden Colombianen is toekomstige vrede een leeg begrip zonder erkenning van hun leed, genoegdoening en herstel. (…)
Meer dan de helft van de steenkool waarmee Nederlandse energie wordt opgewekt, komt uit deze kolenmijnen. De energie uit menig Nederlands stopcontact is dus afkomstig van bloedkolen. (…)’

Nederlandse energiebedrijven moeten hun inkoop van bloedkolen stoppen, aldus Moor. Zo kunnen ze druk uitoefenen op de mijnbouwbedrijven om de slachtoffers te compenseren.

In 2014 riepen vijf Nederlandse energiebedrijven de Colombiaanse kolenmijn Drummond op zich in te zetten voor verzoening met de slachtoffers van grove mensenrechtenschendingen in het mijnbouwgebied. Zij deden dat naar aanleiding van het rapport van PAX over bloedkolen, ‘The dark side of coal’.

Bronnen
Trouw, 8 februari 2016: Stop inkoop bloedkolen Colombia
FluxEnergie, 25 november 2014: Energiebedrijven steunen slachtoffers kolenmijnen Colombia
PAX-rapport: The Dark Side of Coal

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.