De straat op tegen klimaatverandering

De straat op tegen klimaatverandering

1 mei 2017Zaterdag gingen overal in de wereld mensen de straat op om op te roepen iets te doen tegen klimaatverandering. In Amsterdam waren volgens de organisatie zo’n 8000 demonstranten naar het Museumplein gekomen. In Washington waren op het hoogtepunt 200.000 demonstranten op de been, aldus de Washington Post.

De People’s Climate March is een wereldwijd initiatief, tegen klimaatverandering en voor een ambitieus klimaatbeleid.

In Amsterdam liepen zaterdag volgens de organisatie bijna 8000 betogers mee, een schatting die de NOS aan de hoge kant lijkt. Het animo is lager dan op andere plekken, aldus Trouw.

Uit een bericht van Trouw
‘(…) Voorgaande edities van de klimaatmars trokken in Amsterdam ongeveer zevenduizend deelnemers, terwijl dat aantal in sommige andere Europese steden op 40.000 lag. “Nederlanders hebben nog relatief veel vertrouwen in de overheid”, vermoedt Minnesma. “Zij denken: als het echt zo erg is gesteld met het klimaat, dan zou de overheid er wel wat aan doen.”
Volgens Minnesma is dat een misvatting en moet de overheid meer doen om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 graad. “Actievoeren is de manier om politici dat duidelijk te maken. Een miljoen likes op Facebook maakt minder indruk dan een miljoen mensen op straat.” (…)’

In de Verenigde Staten viel de dag van het protest samen met de honderdste dag dat Trump president is. Toeval, aldus de organisatoren, die stellen dat de mars al voor de verkiezingen georganiseerd werd. Maar de mars, waarin in Washington volgens de Washington Post 200.000 betogers meeliepen, stond in het teken van protest tegen het beleid van Trump om klimaatmaatregelen terug te draaien. In de VS werden honderden marsen gehouden.

Op dezelfde dag als de Climate March hield Trump een toespraak over zijn eerste honderd dagen in het Witte Huis. Daarin noemt hij het klimaatakkoord van Parijs een ‘eenzijdig akkoord’.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Trump kondigde onder meer aan dat hij binnen twee weken “een belangrijk besluit” neemt over het klimaatakkoord van Parijs. Hij zei dat het akkoord de VS miljarden kost, terwijl landen als China, Rusland en India niets betalen. (…)’

Bronnen
NOS, 30 april 2017: Amerikanen de straat op tegen Trumps klimaatplannen
NOS, 30 april 2017: Klimaatmars Amsterdam trekt duizenden deelnemers
NOS, 30 april 2017: Trump komt snel met ‘belangrijk besluit’ over klimaatakkoord Parijs
Trouw, 29 april 2017: De straat op tegen klimaatverandering
350.org, 29 april 2017: Peoples Climate March A Huge Success: 200,000+ March in D.C. for Climate, Jobs and Justice
Washington Post, 29 april 2017: Climate March draws massive crowd to D.C. in sweltering heat
The Guardian, 29 april 2017: Trump says Paris climate agreement is ‘one-sided’ deal – video
The Guardian, 29 april 2017: People’s Climate March: thousands rally to denounce Trump’s environmental agenda
FluxEnergie, 28 april 2017: Morgen: Climate March in Amsterdam

Foto: Klimaatmars in Amsterdam (Organisatie People’s Climate March op facebook)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.