Strafrechtelijk onderzoek – ‘Tegenslagen voor de NAM stapelen zich op’

Strafrechtelijk onderzoek – ‘Tegenslagen voor de NAM stapelen zich op’

21 april 2017Het strafrechtelijk onderzoek dat gisteren door het Gerechtshof tegen de NAM werd gelast is een nieuwe tegenvaller voor de NAM. ‘De NAM krijgt tik op tik’, constateert het AD.

Uit een bericht van het AD
‘(…) Hoe lang zien aandeelhouders Shell en Exxon Mobile nog brood in gaswinning door de NAM? Eerst besliste het kabinet dat in Groningen weer minder gas mag worden opgepompt, nu hangt het bedrijf ook nog strafvervolging boven het hoofd. (…) De tegenslagen voor het gasbedrijf stapelen zich in rap tempo op. Vorige maand oordeelde de rechtbank in Assen dat de NAM verantwoordelijk is voor de immateriële schade van inwoners. Duizenden bewoners kunnen nu bij het gasbedrijf aankloppen voor een schadevergoeding. En hoewel de gaswinning afgelopen jaren al werd gehalveerd, besloot minister Henk Kamp van Economische Zaken maandag dat de winning komend jaar met nog eens 10 procent omlaag moet, naar 21,6 miljard kuub. Kamp kon gisteren niet reageren op de uitspraak van het hof. ,,Ik wil eerst normaal geïnformeerd worden”, zei hij tussen twee debatten door.
De NAM ontkende jarenlang het verband tussen de bevingen en schade aan huizen, maar krijgt nu tik op tik. In 2015 oordeelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid al dat voor de NAM veiligheid geen rol speelde bij de gaswinning. Economisch gewin stond voorop.
Tegelijkertijd blijkt de NAM al jarenlang uiterst karig met compenseren van de schade. Het bedrijf wordt daarom op afstand geplaatst, maakte het kabinet onlangs bekend. Groningers hebben alle vertrouwen in het bedrijf verloren. (…)’

Uit een bericht van Trouw
‘(…) Beetje bij beetje neemt bij Groningers het gevoel toe dat er erkenning komt voor het leed dat hen is aangedaan. Secretaris Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging zei gisteren tegen RTV Noord: “Het gaat ons er niet om dat er hoge straffen uit komen. Er moet recht worden gedaan. Dat het hof alleen al zegt dat er vervolgd moet worden, is mooi.” (…)
Minister Henk Kamp (VVD, economische zaken) zei gisteren in de Tweede Kamer dat er nog te veel ‘gestold wantrouwen’ is in Groningen. Hij benadrukte dat tijdens deze kabinetsperiode de gaswinning is gehalveerd en het aantal aardbevingen daalde. Kamp: “Er zijn 80.000 schademeldingen gedaan, dat is vreselijk om te zeggen. 85 procent van die meldingen is afgehandeld, dat helpt bij het herstellen van het vertrouwen.” Over die openstaande 15 procent wordt gesteggeld. Hoe het nu verder moet met de schadeafhandeling, is nog onduidelijk. (…)’

Bronnen
AD, 21 april 2017: Nieuwe klap voor NAM (via Blendle)
Trouw, 21 april 2017: Groningers halen stilaan hun gelijk (via Blendle)
Foto: NAM

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.